Прочитај ми чланак

Ђорђевић за руске медије: Вучић обећао Западу да ће прекинути односе са Русијом

0

Александар Вучић припрема јавно мњење у случају увођења антируских санкција, сматра Млађан Ђорђевић.

Ако се Србија ипак придружи антируским санкцијама, биће то лична одлука њеног председника Александра Вучића, против које ће се противити већина становништва. Ово мишљење је у интервјуу за РЕКС изнео српски опозициони политичар, лидер покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић.

Подсетимо, раније је председник Србије Александар Вучић рекао да ће, у контексту предстојеће ескалације сукоба у Украјини, Запад појачати притисак на Београд, како по питању придруживања антируским санкцијама, тако и по питању Косова и Метохије. Он није искључио да ће Србија у блиској будућности бити принуђена да уведе санкције Русији и обећао да ће обавестити грађане када се овај тренутак приближи. „Знаћу када дође тренутак и нећу ништа крити. Нема сумње да више не говоримо о месецима“, рекао је Вучић.

„По мом личном мишљењу, поента је да је Александар Вучић и пре доласка на власт обећао Западу да ће завршити одређене политичке процесе у земљи. То је пре свега стварање такозваног независног Косова, улазак Србије у НАТО и прекид односа са Русијом. То је логично, јер ако Србија уђе у алијансу, аутоматски ће постати непријатељска земља за Русију“, рекао је српски политичар.

Вучићеве речи да приступање Србије антируским санкцијама није далеко треба посматрати у контексту косовског проблема, сматра Ђорђевић.

„Под притиском раније датих обећања Западу, Вучић се приближио завршном чину издаје Косова и Метохије. Очекује се да Вучић потпише споразум који је у суштини признање лажне државе Косова. Због тога он покушава да ову срамоту сакрије иза буке која ће се дићи у друштву због могућег увођења антируских санкција“, сматра лидер Ослобођења.

Према Ђорђевићевим речима, огромна већина грађана Србије противи се било каквим санкцијама. Осим тога, придруживање Београда антируским санкцијама могло би штетно да утиче на српску привреду.

„У политичком смислу, такав корак би био још погубнији: знамо да је Русија у Савету безбедности УН та која инсистира на поштовању Резолуције 1244 о Косову и Метохији. То је документ који гарантује територијални интегритет Србије. Прикључивање Србије антируским санкцијама нарушило би вековне пријатељске односе српског и руског народа. До сада у историји билатералних односа није било таквог преседана“, рекао је Ђорђевић.

С друге стране, наставио је српски политичар, српске санкције не могу озбиљно да утичу на стање руске привреде.

„Поједине српске политичке странке које контролише Вучић питају се шта ће се десити ако се због несврставања са санкцијама заустави процес европских интеграција Србије. Истина је да земља није испунила ниједан од услова за улазак у ЕУ, пре свега у областима као што су борба против криминала, правосуђе, слобода медија. Ако погледате ове параметре, Србију од Европске уније деле векови. С друге стране, Брисел никада неће укључити Србију у своје редове, јер је главни услов за њен улазак у заједницу признање независности Косова. Нема разлога да се каже да ће несврставање са антируским санкцијама зауставити пут Србије ка ЕУ, јер тог пута нема“, сматра политичар.

Према његовом мишљењу, главно питање српске политике данас је косовско решење. Ова тема је чак актуелнија од теме придруживања антируским санкцијама, каже Ђорђевић.

„Ако Вучићу треба да остане на власти, увешће санкције. Али ја лично верујем да он то неће учинити док постоји могућност да се решење овог питања одложи. Вучић прати анкете и зна да расте народно незадовољство због непопуларних одлука које ће донети о Косову и Метохији. Уколико, истовремено са издајом Косова, руководство земље одлучи да уведе санкције, то ће додатно понизити Србе и завршити масовним уличним протестима. Мислим да ће Вучић анализирати, одмерити кораке. Али истина је да српске власти заиста припремају јавно мњење да су санкције тобоже неопходне и да држава више не може да издржи притисак Запада. Не каже шта је тачно то што не можемо поднети.“

Према речима Ђорђевића, власти поручују да ће се Србија наћи у економској изолацији, да ће изгубити финансијску помоћ ЕУ и да ће страни инвеститори напустити земљу.

„Али ови аргументи су лажни. Подсећам да је већина страних инвеститора који долазе у Србију заправо умешана у корупцијске шеме заједно са људима блиским властима. Инвеститори за свако отворено радно место добијају значајан новац, понекад и до сто хиљада евра, добијају бесплатне локације за изградњу фабрика, бесплатну логистику. Тешко им је да на другом месту нађу исте услове које им нуде у Србији. У ствари, држава даје новац да они овде улажу. Наравно, онда ови инвеститори деле овај новац са групом људи блиских врху власти. Питање је колико би Србија изгубила одласком оваквих инвеститора“, резимирао је Ђорђевић.