Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ: Вучић обећањима о Републици Српској сакрива продају Косова

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић упозорио је данас да је „права природа све чешћих говора о Српском свету“ сакривање чињенице да режим Александра Вучића активно ради на признању независности Косова.

„У последње време Вучић константно прича о Републици Српској, шаље свог мегафона Александра Вулина да говори о новорадикалској идеји Српског света, подмећу се пробни балони у виду некаквих нон-пејпера о размени територија“, каже Ђорђевић.

Он објашњава да је сврха свега тога „ударање у националистичке бубњеве“ како би се у јавности створио утисак да се нешто добија у замену за огромне уступке и концесије које овај режим чини на Косову и Метохији.

Ђорђевић је подсетио да је само у псоледњих неколико месеци Албанцима предат енергетски систем на Косову, да је обустављена кампања спречавања признања, да је дат легитимитет институцијама тзв. Косова кроз подршку Београда изласку Срба на изборе, као и да су Косово и Метохија изостављени из новог просторног плана Србије, до 2035. године.

„Вучић је обећао Косово у замену за подршку запада свом доласку на власт још 2012. године. Од тада до данас, он је са Албанцима потписао 48 различитих споразума, а сада је на наплату дошао онај последњи, на коме инсистирају Вашингтон, Берлин и Брисел. Тим споразумом ће режим признати тзв. Косово и дати му столицу у УН“, оптужује лидер Ослобођења.

Он додаје да Вучић зато жели да „умири јавност“ стварањем утиска да ће Србија у замену за признање Косова „добити Републику Српску“.

„Нажалост, сви знамо да је то неутемељена тврдња. Након што реше Косово, Вучићеви западни спонзори ће се вероватно бацити на даљу централизацију БиХ и укидање надлежности Српске, где ће им Вучић опет помагати“, истичу из покрета Ослобођење.

Председник Ослобођења Млађан Ђорђевић налази се у вишедневној посети Херцеговини, где је обишао српске институције и састао се са црквеним великодостојницима и локалним лидерима.