Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ у Призрену на годињицу погрома

0

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић са сарадницима је посетио Призрен, где су обележили годишњицу Мартовског погрома над косовским Србима.

Ђорђевић је подсетио да је Призрен један од градова који је тешко страдао у погрому 2004. године, када су албански екстремисти у масовном насиљу широм Косова и Метохије  покушали да доврше етничко чишћење покрајине. Живот је притом изгубило неколико десетина Срба, спаљено је око хиљаду кућа и више од 30 цркава и манастира, док је четири хиљаде Срба протерано. 

„Албанцски терористи су дивљали, а међународне мисије су ћутале, а издајници у Београду и Нишу су помогли циљу терориста палећи џамије. Тај догађај је показао слабост Србије, дволичност међународне заједнице, али и невероватну снагу косовских Срба“, рекао је Ђорђевић.

Он је поновио речи патријарха Порфирија да је „питање Косова решено на Видовдан 1389. године“ и додао да је то решење поновљено у Уставу Србије и Резолуцији 1244.

Лидер Ослобођења је потом упутио поруку Александру Вучићу, рекавши да ће „кад тад одговарати за све што је урадио по питању издаје интереса Срба и Србије на Косову и Метохији“:

„Данас из царског Призрена, свог родног града, испред светиње Богородице Љевишке, велеиздајнику Александру Вучићу поручујем да у име српског народа нико не може да продаје, издаје, тргује или признаје Косово и Метохију.“

У оквиру посете Призрену, председник покрета Ослобођење упалио је свеће у цркви Богородица Љевишка, тешко оштећеној у Мартовском погрому, а обишао је и Саборни храм Светог Ђорђа, Призренску богословију и Манастир Арханђели. 

„Радује ме што су наше светиње и Богословија обновљени и што богословска песма поново одзвања Призреном“, рекао је том приликом Ђорђевић.