Прочитај ми чланак

Ђорђе Вукадиновић: Велика излазност на изборима може бити проблем за власт…

0

Политички аналитичар и истраживач јавног мњења Ђорђе Вукадиновић изјавио је да је реално очекивати да на предстојећим изборима изађе више од 60 одсто уписаних бирача.

Вукадиновић је агенцији Бета казао да велика излазност може да поремети планове владајућих странака (СНС и СПС), али и да поједине странке и коалиције не пређу цензус од три одсто.

„У бирачком списку се налази најмање 10 одсто више уписаних бирача него што их реално има, тако да се може очекивати да стварна излазност буде око 70 одсто бирача који реално живе у Србији, а то у бројкама износи близу четири милиона“, рекао је он.

Према његовим речима, излазност на изборима 17. децембра биће већа него на претходним изборима 2022. године, када је на биралишта изашло 3.810.559 грађана, односно 58,6 одсто уписаних бирача.

Међу онима који се колебају и који су политички неопредељени има знатно више симпатизера опозиције и њихов излазак на биралишта може да буде озбиљан проблем за актуелну власт

У бирачком списку за претходне изборе било је уписано 6.502.307 бирача.

„Велика излазност на предстојећим изборима биће мач с две оштрице и за власт и за део опозиције. Међу онима који се колебају и који су политички неопредељени има знатно више симпатизера опозиције и њихов излазак на биралишта може да буде озбиљан проблем за актуелну власт, јер може донети превагу на страну опозиције. С друге стране поједине опозиционе странке и коалиције, због велике излазности, могу да остану испод цензуса од три одсто, за који ће бити потребно можда и више од 120.000 гласова“, објаснио је Вукадиновић.

Министарство државне управе и локалне самоуправе закључиће Јединствени бирачки списак 15 дана пре дана одржавања избора.