Прочитај ми чланак

Ђорђе Павићевић: Вучић није победио ниједне изборе које није организовао

0

Ђорђе Павићевић, професор Факултета политичких наука (ФПН), говорећи о међустраначком дијалогу, каже да је важно дати свим учесницима избора приступ оним институцијама које их организују. "Ја бих подсетио на чињеницу да садашњи председник Србије није победио ниједне изборе које није организовао", навео је гост Н1 Студио Ливе. Сматра да ће ови преговори бити подигнути на виши ниво од претходних, јер посредује ЕУ, али претпоставља и да ће представници власти одлуке ипак доносити "мимо сале". Уз то, мишљења је да ће СНС тешко пристати на оне промене које не може да контролише.

Међустраначки дијалог власти и опозиције, под покровитељством Европског парламента, требало би да почне већ почетком марта.

Опозиција је, за разлику од претпрошле године, почела да се спрема за те преговоре, видимо да постоји више платформи које су сродне у неким аспектима, наводи гост Н1 Студио Ливе. Видећемо шта ће бити од свега тога јер још није познат формат разговора, начин на који ће они учествовати, ко ће учествовати, да ли ће то бити обавезујући договор или нека форма дијалога како најављују власти – многа питања су за сада отворена, навео је.

Сматра да би било могуће и да опозиција наступи са једном, заједничком платформом, али наглашава да оно што је важно јесте то да – скоро све оне идентификују исте проблеме. А то су, подсећа, проблем са медијима, са изборним процесом и контролом изборног процеса, проблем са бирачким правом и тенденцијом да се та слобода сузи уценама и сличним, као и да постоји захтев за раздвајањем избора. Платформе се, каже професор, разликују по начину на који ти циљеви треба да се остваре и по томе које су институционалне промене потребне.

Ако формат буде отворенији, није кључна ствар да ли ће опозиција имати једну платформу колико да постоји синергија тих циљева, али ако формат буде затворенији, онда би било важно да се што више укрупне ти захтеви, да што више актера стане иза једног скупа захтева, оценио је професор.

Важно је, каже, да се испостави један сет захтева који превазилази оно што је стандардно поправљање изборних услова у институционалном смислу – односно скуп правила и процедура.

Јер оно што смо видели током прошлих преговора је да власт може било који скуп таквих поправки да инструментализује у своју корист и да се суштински ништа не промени, наводи професор ФПН.

Каже да је важно, што стоји у захтевима, дати приступ учесницима оним институцијама које ће организовати изборе.

„Ја бих подсетио на чињеницу да садашњи председник Србије није победио ниједне изборе које није организовао. Само онда кад је он био на власти добијао је изборе, а постоје озбиљне, документоване сумње да такав изборни процес није фер и слободан. Оно што се онда испоставља као захтев је да видимо да ли ми, под неким нормалним условима, можемо да видимо колика је чија подршка и да спречимо ову грубу мајоризацију коју данас имамо“, каже професор Павићевић.

Професор подсећа на искуство са претходних преговора који су почели с тим да се не може мењати закон, а онда се напрасно могао мењати закон, „и то не како је договорено већ онако како је желео један актер“. Кренуло се од тога да се не могу мењати чланови РЕМ-а, па су онда одједном могла да се мењају два, подсетио је Павићевић.

СНС ће тешко пристати на промене које не може да контролише

На питање да ли има утисак да ли је СНС спремна на неки уступак, Павићевић каже да мисли да ће тешко пристати на оне промене које они неће моћи да контролишу.

Предлози иду у том смеру да се тестира спремност власти да изађе на изборе које не би у потпуности контролисала и чији исходи не би били у потпуности познати унапред, подсећа. Он додаје да се на овакав начин може видети да ли је власт спремна да то учини, јер „све што је тражено јесте нешто што захтева реално одрицање власти од постојеће контроле изборног процеса“. Да ли ће они бити спремни на то или ће вратити причу на техничке детаље, који суштински не могу много да промене, видећемо кад почне процес, али и кад буде дефинисан формат унутар ког ће бити одржани разговори – да ли ће то бити дијалог или ће имати обавезујућу неку улогу, каже гост Н1 Студио Ливе.

Претпоставља да ће се власт добро припремити за те разговоре, да ће у преговоре ићи високопозиционирани партијски лидери. Подсећа да ће бити присутна ЕУ, па ће, зато, то бити подигнуто на виши ниво у односу на прошли пут, кад су посредници били ФПН и Фондација за отворено друштво.

Сматра да ће на првом састанку бити донесена агенда и формат, а што се тиче одлука представника власти – претпоставља да ће оне бити доношене „мимо сале“.

„Постоји и та прича да онда кад је донета одлука да се мењају два члана РЕМ-а да се ишло директно код председника да он то одобри. Та ствар, у неким кључним моментима, не мислим да ће бити препуштена неком ко буде седео и разговарао са опозиционим представницима“, каже Павићевић.

Професор је мишљења да се још разговара о формату и да он није дефинисан.

Дијалог с Приштином: Ове године ништа значајно

Упитан о дијалогу Београда и Приштине, с обзиром на изјаве новоизабраног премијера Аљбина Куртија – да му то није у фокусу, Павићевић каже да не мисли да ће ове године ишта значајно да се догоди.

Без обзира што Курти каже да му то није у фокусу и што има тврде ставове кад су у питању кључна и најтежа питања – о независности и признању, он је показао и у оном кратком периоду док је био премијер, да је био врло отворен за нека техничка питања и претпостављам да ће се неке ствари брже решавати са овом владом, а да ће нека крупна питања бити остављена за неки други период, оцењује Павићевић.

Има много ствари које то стављају на ниже место међу приоритетима, закључио је професор ФПН.