Прочитај ми чланак

Ђиласово писмо ПЕС и Лофвену: Брнабић вам је сакрила изборну крађу и злоупотребе!

0

Председник Странке Слободе и правде Драган Ђилас упутио је писмо председништву Партије европских социјалиста (ПЕС) и председнику Стефану Лофвену, а чији је ССП члан, поводом дописа Ане Брнабић, која је у свом писму покушала да сакрије изборну крађу, игнорише доказе о злоупотребама и омаловажи међународне посматраче и наводе у њиховим изјавама.

Ђилас је истакао кључне тачке из писма које указују на неправилности, позивајући се на изјаве Алберта Џонсона, шефа Мисије за посматрање избора ОЕБС/ОДИХР који је изјавио да су избори у Србији били нефер и да су били обележени озбиљним неправилностима, злоупотребом јавних ресурса, медијском доминацијом председника Србије, Александра Вучића, негативним кампањама и ширењем страха. Џонсон је међу озбиљним неправилностима, приметио куповину гласова и довођење бирача из других земаља да гласају на изборима у Београду.

Такође, Ђилас је навео изјаву Стефана Шенаха, шефа посматрачке мисије Савета Европе, који је више пута нагласио да су избори у Србији били нефер додајући да „као политичар, могу рећи да је победа у Београду украдена од опозиције. Критиковали смо изборе у Турској, Македонији, генерално на Балкану, али раније није било таквих избора.“

Андреас Шидер, европарламентарац – посматрач на изборима: Видели смо доказе о масовној фантомској регистрацији гласача

Поред тога, у писму се позвао на изјаву Андреаса Шидера, посланика Европског Парламента и члана делегације ЕП који је рекао да крађа гласова, мито и корупција не смеју бити дозвољени у демократском свету. Шидер је изјавио да су „извештаји о преварама и покушајима режима Вучића да утиче на резултате избора узнемирујући. Посебно је шокантна вест о аутобусима који доводе нерезиденте да гласају у Београду.“

Ђилас је посебно истакао оно што Брнабић није навела у писму, попут њене захвалности руским безбедносним службама које су наводно имале информације о протестима опозиције и које су поделили са представницима власти. Такође, није поменула ни прекомерну употребу силе коју је полиција употребила након мирних протеста када је ухапшено више од 50 протестаната међу којима је било највише студената и средњошколаца, а поред тога, „заборавила“ је да наведе да је председник Србије Александар Вучић имао састанак са амабасадорм Русије Боцаном Харченком који је након тога изјавио да га је Вучић информисао да Запад стоји иза протеста опозције.

Ђилас је још једном апеловао на подршку међународне заједнице у захтеву за поништавањем избора у Србији и успостављањем посебне међународне комисије ради истраживања свих изборних неправилности.