Прочитај ми чланак

ЂИЛАС: У Америци сам рекао да ни признање ни подела Космета за нас НИЈЕ опција!

0

Европска унија подржава Александра Вучића, нема разлике између Јоханеса Хана и Небојше Стефановића, оценио је један од лидера Савеза за Србију.

Драган Ђилас је гостујући на Н1 изјавио да је дијалог власти и опозиције неопходан како би се смањиле тензије, агресија и мржња у друштву. Опозиција, према његовим речима, жели дијалог са представницима институција, а не са председником Александром Вучићем који, како је истакао, није ни надлежан за њихове захтеве.

Ђилас је рекао да је Србија подељено друштво, оценивши да та подељеност долази од председника Републике Александра Вучића.

Да би се смањиле тензије, мржња и агресија у друштву, потребан је дијалог, поручио је Ђилас истичући да Савез за Србију жели дијалог са институцијама, а не са Вучићем, јер то што опозиција тражи није ингеренција председника државе.

„Вучић је човек небитан, он је у неком свом филму. То како се он понаша – да цитирам и ја једном председника – да нисам пристојан, рекао бих иди лечи се, човече“, рекао је Ђилас и додао да ако Вучић већ излази из свих могућих председничких овлашћења, не треба и опозиција да му се придружује у томе.

Упитан да објасни са којим би конкретно институцијама опозиција разговарала, Ђилас је за почетак навео Министарство државне управе и локалне самоуправе које је надлежно за изборне услове у вези са бирачким списком, а поменуо је и Радио-телевизију Србије и Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) који би могли да допринесу равноправнијем третману политичких актера у медијима.

Ђилас ипак нема велика очекивања од тих разговора, ако би до њих уопште и дошле, јер су институције, како је рекао, урушене и под утицајем извршне власти.

„Све је овде повезано: власт, институције, таблоиди – то је све иста прича. Али желимо да поштујемо нека правила, то је доказ какву земљу желимо да имамо“, поручио је гост Дана уживо.

Вучић је, међутим, у више наврата рекао да жели разговоре са грађанима, али не и са опозоцијом, на шта Ђилас одговора да су људи управо због тога већ четири месеца на улицама.

„Не постоји други начин, ако немате подршку грађана, јер они су ти који су на протестима. Протести су нормални демократски облик борбе за права која су угрожена“, рекао је он изразивши задовољство што број људи на протестима не опада, упркос претњама и притисцима које трпе.

Шетња до Пинка 6. априла, неће бити упада

Одговорајући на питање о даљем току протеста и великом митингу најављеном за 13. април, Ђилас је рекао да су у овом тренутку концентрисани на протестну шетњу 6. априла, која ће ићи до зграде телевизије Пинк коју је назвао „бастионом зла“.

Обећао је и да ће се опозиција потрудити да се испред Пинка не догоде сличне ствари као када је дошло до упада у зграду РТС-а.

„Немате шта да очекујете. Окупите се, искажете свој став, и то су демонстрације. Тако се то ради у свим цивилизованим градовима у свету“, рекао је он.

Упитан зашто се, уколико већ сматрају да ТВ Пинк ради непрофесионално, не окупљају испред РЕМ-а, Ђилас је подсетио да су испред те институције протестовали већ два пута и да су јој упутили захтев у којем су навели низ чланова које ТВ Пинк крши, а што је, како каже, довољно за одузимање националне фреквенције.

Упитан о протесту у Новом Саду који би требало да се одржи 12. априла, истог дана за када је заказан Вучићев скуп у оквиру кампање „Будућност Србије“, Ђилас је истакао да организовање протеста није централизовано, већ да је сваки аутономан за себе, али да је лично за то да се избегне свака могућност насиља.

Нема разлике између Хана и Стефановића

Ђилас се дотакао и односа Савеза за Србију са представницима међународне заједнице. За Европску унију је рекао да велики део њених званичника уместо да подржава Србију, подржава ову власт.

Оценио је да наступи европског комесара за проширење Јоханеса Хана у Србији нису ништа другачији од наступа министра Небојше Стефановића, док се истовремено извештаји Европске комисије 90 одсто поклапају са извештајем Фридом хауса у којем је Србија изгубила статус слободне земље.

„Како је напредак ако је у преговоре са ЕУ кренула као слободна земља, а данас је делимично слободна“, упитао је он.

Ђилас је рекао и да је задовољан недавном посетом Вашингтону где је, како каже, разговарао са озбиљним људима, „али не са идејом да они нама треба да помогну, јер то су наше ствари“.

Решење за Косово

Казао је да је са америчким званичницима разговарао и о Косову, и да им је поручио да признање независности или подела, нису опција за Србију, већ помирење два народа, те да помирења не могу да доведу разни злочинци с једне, и ратни хушкачи са друге стране.

„Не радимо на помирењу два народа – да слободно путују, да се економија развија, да се баве спортом, културом, да се овде на телевизији појаве Албанци који су штитили Србе, да се на Косову на телевизији појаве Срби који су штитили Албанце, али да се суочимо и са гробницама – да је неко убијао људе у наше име и сахрањивао их овде у Батајници, али да се и они суоче са својим злочинцима. Да градимо друштво у којем ће људи да се разумеју, ту можемо доћи до решења“, поручио је Ђилас.

Нема решења док људи не буду имали високе плате и бавили се тиме где ће са децом на море, додао је он. На питање како до тога доћи, Ђилас је рекао да би Србија одмах могла да уштеди 500 милиона евра прерасподелама у буџету и повећа плате лекарима и професорима, као и да се оптерећење на зараде већ сада може смањити са 66 на 60 одсто, што би такође довело до раста плата.

Говорећи о оптужбама представника власти да је „од грађана украо 500 милиона евра“, Ђилас је питао зашто га за седам година нису ухапсили ако је прекршио неки закон.