Прочитај ми чланак

Ђилас: Ако не буде памети друге стране, сукоб је неизбежан

0

“Испред Скупштине је синоћ групица од тридесетак људи нападала полицију која није реаговала. Када је кренула брутална реакција није била усмерена на њих. Они су мирно стајали поред фонтане испред парламента, а батине су добијали људи који су пре напада милиције мирно протестовали”, наводи у интервјуу за Нова.рс Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде и један од лидера опозиције која је позвала грађане на протесте.

Протести који су синоћ одржани у Београду, али и у другим градовима у Србије, обележиле су сцене бруталног насиља. Део демонстраната нападао је полицију каменицама, бакљама, топовским ударима…, а полиција је са друге стране узвраћала и неретко прекорачивала овлашћења.

Ђилас за наш портал каже да му се утисак о протестима, упркос томе, није променио.

“Народ је изашао на улице јер нема други начин да искаже своје неслагање са чињеницом да му је режим све одузео, укључујући и право на нормалан живот. Теза да полиција брани државу од хулигана је лаж. Једини, кога бране хулигани и део полиције, јесте онај који их контролише – Александар Вучић”.

Ко је синоћ изазвао насиље на улицама?

Власт, као и увек. Испред Скупштине је групица од тридесетак људи нападала полицију која није реаговала. Када је кренула брутална реакција – није била усмерена на њих. Они су мирно стајали поред фонтане испред Скупштине. Батине су добијали људи који су пре напада милиције мирно протестовали.

Могу ли под оваквим условима да се наставе протести незадовољних грађана у Србији?

То нико не може да каже. Овде се сваки дан дешавају најневероватније ствари и увек је питање како ће народ на то да реагује. Али оно што знам јесте да незадовољство расте и да добија све екстремније облике. Уколико не буде баш ни мало памети на другој страни, сукоб је неизбежан. Уместо да покажу ту памет, функционери СНС-а следе свог председника и говоре као да су на улицама чланови сплитске Торциде или како владика Григорије хоће да руши Храм или убије Горана Весића, како је сам Весић то написао. Као човек који је против сваког сукоба, насиља, подела и даље се надам да ће то зрнце памети режим ипак на крају пронаћи.

Јуче је објављена вест да сте нападнути, што сте демантовали. Међутим, нападнути су Вук Јеремић и Сергеј Трифуновић, а са протеста је отеран Борис Тадић. Да ли имате утисак да су политичари непожељни на протестима?

И једног и другог су напале групе организоване од стране режима. Моји пријатељи су чули људе кад су се договарали да траже остале опозиционаре и нападају их. Ја лично нисам имао никаквих проблема, чак ни вербалних. Морамо да разумемо да су људи на ивици живаца, да имају негативан став о политичарима, да о опозиционим лидерима део људи под утицајем Вучићевих медија има негативно мишљејње, да режим годинама гура тезу како смо исти. У таквој ситуацији је нормално и да неко нешто добаци или вређа. Али напад може бити само организован. Ја се сваки дан сам крећем градом и ако ме ико икада нападне то ће бити организована акција власти.

Прве вечери смо видели напад полиције на тројицу младића који мирно седе на клупици, пендреком су и синоћ ударани новинари, нападани демонстранти који су немоћно лежали на земљи. Низ је таквих ситуација било. Да ли вас ово подсећа на неко друго време? Да ли је тако било 90-тих година, за оне млађе који не памте тај период? Рекли сте да ћете пронаћи кривца.

То су сцене које ми старији памтимо из времена 9. марта и протеста и батињања људи на Бранковом мосту 1996. То су сцене за које смо веровали да су иза нас. На жалост, 25 година касније, ми имамо поново те сцене и оне по бруталности апсолутно могу да се мере са сценама које смо гледали. Чак мислим да је ово већа бруталност него тада. Тада је полиција била у униформама, па сте могли да знате ко су људи око вас, па се склоните, а сад долазе неки људи у цивилу, који иначе по нашим информацијама, немају оправдање да буду ту. До сада смо идентификовали двојицу, али још проверавамо. То су људи из унутрашње контроле полиције, то су људи који воде одељење за борбу против дроге.

Значи, полицајци из унутрашње контроле, која би требало да контролише поступање полиције, су се на онакав начин обрачунавали са протестантима?

Имамо њихова имена, покушавамо још да проверимо. Не желимо никог да оптужимо унапред. Било је пуно примера и људи у унформама који су прекорачили овлашћења, али било је и оних који су радили професионално свој посао. На жалост, мислим да су највећи шок ти људи у цивилу који се понашају као класични хулигани, батинаши, па зато имате приче по Београду да ли су то уопште полицајци или су то људи којима је дато од државе да се таквим стварима баве. На ту бруталност већ су реаговали многи у Србији и очекујем да ће реаговати људи из Европе.

Да ли ће део српске опозиције бити Народна странка? Спекулише се да нисте у добрим односима.

Спекулише се, ако читате Курир, Информер… Можете тамо свашта да прочитате. Покаже се као нетачно.

Прича се да ће у вашу странку прећи и Никола Јовановић?

Ја мислим да је то што се дешава Николом и Народном странком његова лична ствар и ствар његове странке. Могу да кажем да је Никола човек коме сам ја уступио место шефа одборничке групе Савеза за Србију, јер сам видео његов квалитет и спремност да се том послу потпуно посвети. Мислим да он тај посао добро ради. Мој став је да без обзира да ли он био у Народној странци или не, треба да остане на тој позицији као независни самостални одборник.

О Зеленовићу: “Треба наћи форму јединства”

Да ли сте спремни да разговарате са странкама које су изашле на изборе, а за сте раније рекли да верујете да су опозиционе, попут ПСГ и ЗЗС Небојше Зеленовића.

Потребно је наћи форму јединства свих оних који су заиста против ове власти. Како ће та формула изгледати кад све ово прође, ја не могу да кажем. Сматрам да је проблем што су неки људи погазили обећање које је дато народу и да постоји опасност да људи кажу: “Једном сте рекли, па нисте урадили, како сад да вам верујемо”. Са друге стране, у тим организацијама има пуно храбрих, часних и људи који су потребни да би се ово зло зауставило. Треба избегавати било који начин поделе унутар оног дела народа који је против ове власти. Видећемо временом како ћемо наћи начин да сарађујемо.

Хоће ли он бити део уједињене српске опозиције?

Мислите као појединац?

Како друго, пошто више није члан ниједне странке, зар не?

Биће, како неће бити. Сматрам да када се формира та уједињена српска опозиција да и наш одборнички клуб треба да промени име у складу са тим новим фронтом који се прави, иако бојкотујемо скупштину града. Ми данас функционишемо као Савез за Србију, али на нашим заједничким прес конференцијама присуствују представници Двери, ДС и неких странака који нису ушли у парламент, а очекујем да у одборничкој групи буду и неки људи који су до данас били самосталници одборници.

Да ли вам смета најава да ће Народна странка имати свој одвојен одборнички клуб у Скупштини града?

Из свега што сам рекао јасно је да из мог опозиционог рада у ове две године сматрам да само уједињена опозиција на сваком нивоу у сваком облику може да покрене неке промене овде. Наравно, са људима који имају име презиме и тежину, ако нису чланови ниједне политичке организације. Наша борба је усмерена на промену овог система и овог режима који реагује само на силу, то је потпуно јасно. Та сила могу да буду људи на улици и може да буде Европа.

Да ли је план уједињене српске опозиције да се избори за фер изборе или и за заједнички наступ на првим фер изборима?

Само један велики блок, који ће чинити људи који су политички ангажовани кроз странке и људи који нису чланови странака, може да доведе до промене у Србији. Сматрам да сви ми који смо назови лидери неких странака треба себе да ставимо у други план. И ако је неком проблем да за ту листу гласа због слике коју је овај режим формирао о мени по медијима, онда ја не треба да будем на тој листи и то важи за све.