Прочитај ми чланак

Дипломатски пасош и верским вођама

0

pol-pasosi

Поглавари верских заједница у Србији моћи ће да путују по повлашћеном третману, јер ће уз себе, по одлуци министра спољних послова, имати дипломатске пасоше.

Ова путна исправа већ је додељена патријарху Иринеју, епископу славонском Јовану Ћулибрку, муфтији Мевлуду Дудићу, председнику Мешихата Исламске заједнице у Србији (ИЗуС), а у процедури је издавање дипломатског пасоша реис-ул-улеми Исламске заједнице Србије (ИЗС) Адему Зилкићу и другим владикама, бискупима и муфтијама.

У Патријаршији у Београду нису хтели да коментаришу појединачне одлуке о додели дипломатских пасоша. Незванично нам је, ипак, речено да је то у склопу добре сарадње са државом. Неписано је правило да владике које нису држављани других држава, а службују у иностранству, због лакшег кретања и обављања црквених послова улазе у круг власника дипломатских исправа.

Реис-ул-улема Зилкић каже да очекује да се ускоро у МСП заврши процедура око издавања дипломатског пасоша:

„На овој путној исправи нисам инсистирао, иако често путујем и пасош мењам на две године, јер га брзо попуним печатима. Колико знам, дипломатска исправа не доноси никакве специјалне погодности, евентуално бржи прелазак границе.“

Према информацијама које смо добили из МСП, у Србији тренутно 1.882 људи има ВИП путне исправе. Од септембра је поништен 131 дипломатски пасош због истека функције особе којој је био додељен.

По закону, право на дипломатске пасоше имају председник Србије, чланови Владе, представници највиших судских инстанци, начелник Генералштаба, гувернер НБС… Овај документ додељује се и амбасадорима добре воље. Сви бивши председници државе, владе и парламента могу да их задрже.

У МСП појашњавају да министар има дискреционо право да одобри издавање исправе „ванредно“, заслужним грађанима, спортистима, културним радницима, свима за које процени да ће побољшати углед земље.

Извор: Новости