Прочитај ми чланак

Динкић: Нека се договоре Вучић и Дачић

0

Mladjan Dinkic

(Танјуг)
Председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић изјавио је данас да нико од партнера из владајуће коалиције са њим до сада није разговарао о реконструкцији Владе Србије, и да би, на првом месту, тим питањем требало да се позабаве премијер и вицепремијер Ивица Дачић и Александар Вучић.

„Имамо три министра у влади, а господин Вучић има далеко већи утицај у бирачком телу и већи утицај у влади. Он и Дачић треба да се определе како изгледа реконструкција и ми ћемо се као најмањи партнер изјаснити када нам дају предлоге“, рекао је Динкић на конференцији за новинаре.

Када је реч о његовој функцији, Динкић је још једном поновио да, ако неко мисли да може да ради боље посао министра финансија и привреде, може да дође на то место уместо њега.

Динкић је, осврћући се на економске и финансијске теме, рекао да ће Влада Србије усвојити ребаланс буџета, и поред тога што су нека министарства имала извесне примедбе на смањење расхода.

„Када смањујете расходе министарствима, нико није срећан због тога, али морамо да смањимо јавну потрошњу како бисмо омогућили покретање привреде и привлачење инвестиција“, објаснио је Динкић.

Према његовим речима, упркос различитим коментарима, ребалансом неће бити угрожено функционисање пољопривреде као важне привредне гране, будући да се учешће пољопривреде у буџету није смањило, а да расходи нису смањивани у стратешким секторима.

За пољопривреду ће, такође, како је подсетио бити обезбеђено 400 милиона долара развојних кредитних средстава.

Коментаришући предстојеће смањење субвенција неким јавним предузећима, Динкић је казао да губиташи морају да смање трошкове пословања.

Он је демантовао сазнања неких медија да је крајем прошле седмице било застоја у плаћањима појединим министарствима, истичући да сва плаћања иду редовно и да ће тако бити и у будућности.

Динкић је објаснио да је обустављен пренос средстава појединим судовима, јер су каснили са исплатама неким приватним повериоцима више од 45 дана, што је само још једна потврда неселективне примене финансијске дисциплине.