Прочитај ми чланак

ДФ: Дужни смо народу, укидамо Закон о слободи вероисповести

0

Дужни смо народу Црне Горе који је три месеца излазио на литије да укинемо Закон о слободи вероисповести и донесемо нов, поручује у разговору за Нова.рс професор Будимир Алексић из Демократког фронта, једне од странака окупљене у победничкој коалицији "За будућност Црне Горе" .

Професор Алексић одлучан је да Закон треба укинути и сматра да то може да се уради пре формирања Владе Црне Горе.

Foto: Printscreen/YouTube/Нова српска демократија

“Закон треба укинути, а не мењати јер је народ на литијама тражио укидање Закона. Укидање би било легитимисање народне воље која је јасно исказана на литијама и на изворима који су довели до пада режима који је донео тај Закон. Ствар је елементарне одговорности према народу да тај Закон буде укинут”, каже Алексић за Нова.рс.

Он сматра да апсолутно нема разлога да се чека формирање нове владе за тако нешто јер је Скуштина Црне Горе формирана, ради у пуном капацитету и може да доноси законе и одлуке.

Када се формира Влада, она треба да потпише темељни уговор са Српском православном црквом попут оног који је са католичком црквом 2010. постписала влада Игора Лукшића, каже Алексић и додаје да би по потписивању уговора, влада требало да формира радну групу коју би чинили експерти, државни органи, црквена лица која би радила на изради “озбиљног, демократског закона”.

Алексић инсистира на томе да је спорни Закон потребно укинути, а не изменити, што предлажу његови коалициони партнери из Грађанског покрета УРА.

“Сетите се да је и ДПС пре избора нудио измене Закона што је СПЦ одбила. Закон има доста мањкавости и није довољно да се само та два најспорнија, ретроградна члана измене већ треба претрести цео закон и то треба да уради радна група која ће темељно израдити нов закон”, каже Алексић.

Каже и да у победничкој коалицији нигде није видео експлицизно заговарање измена Закона о слободи вероисповести иако је из УРА-е речено да неће гласати за повлачење Закона.

“Треба да легитимизујемо народну вољу која је недвосмислено исказана на тромесечним народним литијама. Дакле, пре формирања владе треба укинути закон, Влада онда потписује Темељни уговор са СПЦ и формира радну групу за нови закон. Техничка је ствар да ли ће Иринеј доћи да то одобри или ће именовати неког епископа”, објашњава Алексић.