Прочитај ми чланак

Девенпорт: Надам се да Русија неће подривати ЕУ пут Србије

0

majkl-devenport-siri-ruke

Београд — Када је реч о путу ка ЕУ, заиста је кључно за Србију да 2016. одржи и оснажи замајац реформи, рекао је за “Данас“ шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Он је рекао да је Влада Србије високо на листу приоритета ставила економске реформе и борбу против корупције.

“ЕУ снажно подржава економске реформе Србије. Србија је тренутно у завршној фази осмишљавања програма економских реформи за ову годину, што чини у блиској консултацији са Европском комисијом. Очекујемо финализацију тога. Такође, подржаћемо програм економских реформи који за циљеве треба да има модернизацију економије, повећање конкурентности и да води ка отварању нових радних места.

Од круцијалне важности за све набројано биће привлачење нових инвестиција, и домаћих и страних, као и побољшање опште пословне климе у Србији, за шта је веома важно да током ове године уочимо значајан напредак у вези са консолидацијом реформи у домену правосуђа, укључујући тужилаштво, делотворну борбу против корупције, снажно поштовање владавине права“, каже Давенпорт.

Према његовим речима, Србија је прошле године успешно одговорила на изазов председавања Организацији за европску безбедност и сарадњу, укључујући организовање завршног Министарског састанка ОЕБС у децембру у Београду, којем је присуствовала и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

“Будући да је Србија кандидат за чланство, која је отворила и прва поглавља, ЕУ на њу гледа као на неког ко ће подржати и вођење заједничке спољне политике. Очекује се да Србија прогресивно усклађује своју спољну политику са ЕУ. Србија, као и друге државе Европе, укључујући чланице ЕУ, развија односе са Русијом. Србија има традиционалне, снажне и трговинске везе са Русијом. Уверен сам да ће то бити могуће спроводити, али на начин да се не подрива европски пут Србије и њено приступање ЕУ“, додао је Давенпорт.

Он је оценио да је недавни састанак премијера Србије и Косова и Метохије у Бриселу био добар и са конкретним резултатима.

“Постигнут је, поврх свега, договор о наставку примене досадашњих споразума, али је одлучено и да се иде напред и разговора о темама које су важне за обе стране, укључујући транспорт“, закључио је Давенпорт.

 

Danas