Прочитај ми чланак

Десничарске странке у Европи оштро против пријема Косова у УНЕСКО!

0

kosovo-skrnavljenje-srpska-crkva-unesko-foto-facebook-sava-janjic-printscree-1445332416-765735

ПРАГ- Са приближавањем генералне конференције УНЕСК-а која ће се одржати од 3. До 18. новембра све су јаче поруке противљења чланству Косова. На генералном конгресу чешке Националне демократије упућена је порука да тзв. Косово поред тога што није држава, истовремено не испуњава ни један други услов за пријем у ту организацију.

Од једногласног проглашења независности јужне српске покрајине, националистичке странку су заузеле негативан против признавања Косова, као најјаче опозиционе партије у својим земљама француски Национални фронт и Слободарска партија Аустрије Хајнца Кристијана Штрахе најавиле су да ће у случају доласка на власт повући признање Косова, док су друге попут британског УКИП-а, који је освојио највише гласова на скорашњим изборима за Европски парламент нису званично изјашњавале по питању повлачења независности Косова али су њихови посланици попут Џерара Батена јавно говорили о Косову као држави која ће трговином наркотика подићи стопу криминалитета Британији и остаку Европе, као и да их треба држати што даље од осталих европских земаља.

На конгресу Националне демократије поред избора високих функционера странке било је речи о Косову, Украјини и санкцијама Русији, као и медијској цензури и хапшењима којима су националисти у Евроским земљама изложени. На конгресу је прочитано и писмо председника СРС др. Војислава Шешеља којим је се захвали Националној демократији на досадашњој подршци српском народу на Косову и Метохији, поред чега је и позвао на даље активности у циљу спречавања признања тзв. Косова у међународним институцијама:

„Овом приликом желимо да у име грађана Србије изразимо захвалност на подршци коју ваша странка пружа Србији у одбрани суверенитета на Косову и Метохији. Такозвано независно Косово које је створено на етничком чишћењу Срба може се по свом варваризму сврстати у ранг Исламске Државе, ипак уништавање средњевековних манастира и других споменика није спречило одређене државе да подрже почетак процедуре за пријем такозваног Косова у УНЕСКО. Српска радикална странке позива све патриоте широм Европе да својим активностима алармирају јавност у својим земљама по овом питању и да заједничким снагама спречимо пријем Косова у УНЕСКО, као и све друге међународне институције“ -рекао је у писму председник радикала, окупљенима на конгресу Националне демократије.

На ово је подпредседник странке Ладислав Земанек након што је прочитао писмо одговорио да ће његова странка увек бити на страни Србије, као и да ће наставити са политичким активностима против признања Косова. „Национална демократија даје пуну подршку српском народу, као и Српској радикалној странци у њиховом отпору против примања Косова у међународне инситуције, а чији је последњи преседан био потписивање ССП-а између Косова и ЕУ“- рекао је подпредсеник Националне демократије.

Снимак погледајте од 48 минута:

Став ове чешке странке је да Косово у скалду са међународним правом припада Србији. Национална демократија је конзервантивна странка која се противи члансту Чешке у ЕУ, НАТО-у, имиграцији, док се залаже за укидање санкција Русији и ближу сарадњу са том земљом, а у свом деловању били су део организације протеста за српско Косово у Прагу и помоћ угроженим српским породицама на Косову и Метохији.

Извор: Правда/Драган Пилиповић