Прочитај ми чланак

Део опозиције би могао да тражи пријем код патријарха

0

У делу опозицоних партија постоји расположење да се тражи пријем код новог патријарха Српске православне цркве Порфирија, након што је с њим разговарао председник владајуће Српске напредне странке Александар Вучић, који обавља и функцију председника Србије.

Ипак, како нам поручују из опозиције, тај састанак не треба политизовати или очекивати од њега да реши све проблеме.

Пошто су ових дана представници опозиционих партија заинтересованих да учешће у дијалогу са влашћу о изборним условима, уз посредовање представника ЕП, поздравили став патријарха Порфирија о међустраначком дијалогу и превазилажењу друштвених подела, наводећи да он као ауторитет, иако је Србија секуларна држава, може да допринесе смиривању тензија у друштву, поставља се питање треба ли и они да траже пријем код поглавара СПЦ.

Према незваничним сазнањима Данаса, идеја о одласку опозиције код патријарха потекла је пре десетак дана од Двери Бошка Обрадовића и ССП Драгана Ђиласа, али она није наишла на разумевање остатка бојкот опозиције. Питали смо представнике партија шта о томе сада мисле.

Председник ДС Зоран Лутовац за Данас каже да би опозиција требало да се организује како би заједнички деловала у интересу грађана.

– Приоритет је да се нађе модалитет деловања који би био алтернатива актуелном режиму и који би пружио наду грађанима да су промене могуће. Погрешно је тражити спољни ауторитет који ће опозицији дати кредибилитет. То напротив може нарушити ауторитет и једних и других. Нарочито ако се представи и доживи као политизација, односно популизам, што је готово неизбежно. То не значи да не треба имати комуникацију са патријархом и СПЦ. Напротив, али није корисно ту комуникацију политизовати – указује Лутовац.

Потпредседница народне странке Санда Рашковић Ивић сматра да опозициони прваци треба да траже пријем код патријарха, заједнички или појединачно.

– Друштво је у кризи, поделе су дубоке и нико боље од патријарха не може помоћи да се стање нормализује. Патријарх је духовни пастир већинског народа у Србији, а уз то је отворен и према другим конфесијама. Дакле, може да има позитивног утицаја на атмосферу у друштву – наводи она.

Лидер Покрета слободних грађана Павле Грбовић каже да патријарх може својим деловањем, благом речју, добрим намерама и љубављу да ублажи поделе, али он нема чаробни штапић који ће очас посла искоренити мржњу која је последица деценијама таложеног зла радикалске политике у Србији.

– Чини ми се да се патријарх управо са таквим очекивања суочава, што није ни поштено према њему, а није ни добро. Не смемо све проблеме свалити на њега и наљутити се уколико их он не реши, а последњих недеља се управо таква атмосфера правила. Верујем у његову добронамерност и надам се да ће у годинама, па и деценијама које долазе значајно допринети стварању здравијег и срећнијег друштва. Лично бих волео да разговарам са њим, али без медијских најава. Исто као што бих разговарао и са муфтијом, надбискупом, рабином, председником САНУ или било којим човеком који Србију сматра својом земљом за чији напредак је спреман да се заложи – каже он за наш лист.

За председника Двери Бошка Обрадовића потпуно је нормално да опозиција тражи пријем код новог патријарха и као појединци и као опозиција, као што је нормално и да их он прими и чује другу страну.

– Српски покрет Двери увек је одржавао присне контакте са СПЦ и то ћемо наставити и убудуће, јер Црква и држава су на истом задатку бриге за овај народ и треба да сарађују у решавању свих проблема са којима се данас суочавамо. Патријарх Порфирије може бити веома важан фактор у смиривању нагомиланих тензија у нашем друштву и превазилажења актуелног недемократског стања, по узору на патријарха Павла – закључује Обрадовић.

У ССП нису желели да говоре за Данас на ову тему.

Шта је рекао патријарх

Патријарх СПЦ Порфирије је гостујући на РТС у емисији „Упитник“ рекао да није размишљао да се укључи у дијалог власти и опозиције, али да се труди да разуме актере преговора. „Мислим да је свака врста поларизације штетна за државу. Мој је дубински осећај да свако ко инсистира на поларизацији нема искрене намере. Мора се инсистирати на превазилажењу сукоба и неспоразума и на то ћу увек апеловати. Јеванђеље нас позива на дијалог и разговор, а из тога ће, сигуран сам, проистећи боље упознавање и разумевање. А кад постоји елементарно разумевање, макар на политичкој сцени, верујем да онда може доћи до мирнијих услова живота“, рекао је патријарх СПЦ.