Прочитај ми чланак

Децо, председник Вучић вам не гарантује ништа

0

Хвале је вредно настојање креатора наставног плана и програма који су већ за други разред основне школе наменили изучавање Грађанског васпитања, предмета који би требало да обучи децу да препознају која су њихова права и обавезе у друштву чији су део.

Тај наум компромитован је чињеницом да се у радној свесци налази једна неистина, која не само што доводи ученике у заблуду, него би могла да деформише њихово схватање и друштва и државе и сопствених права и одговорности – горе него што им тешке ђачке торбе деформишу кичму.

Foto: Printscreen

Ради се, наравно, о скандалозном наводу из вежбанке у којој се каже да би деци одрасли требало да раде само оно што је за њихово добро, а то им гарантује председник републике.

Како је дошло до овако “креативног” читања Устава у радној свесци портал Нова.рс бавиће се у наредним данима. За сада, истине ради, ево неколико законских цитата који демантују положај председника, независно од тога да ли се зове Вучић, Тадић или неким трећим именом.

Председник републике у Србији је, слаже се стручна јавност, углавном церемонијална функција. Он или она предлаже кандидата за премијера у Влади, може да врати Скупштини закон који сматра штетним по грађане, прима агремане амбасадора. Он, такође, распушта Скупштину и расписује изборе. Даје одликовања, унапређује официре, руководи војском – на лаичком нивоу, не поставља војне стратегије.

То су, укратко, све ингеренције председника Србије. И ништа више. О томе да председник гарантује деци да ће се одрасли према њима добро опходити у Уставу и Закону нема речи, ни дословно ни фигуративно. Закони гарантују деци права, а законе доноси Народна скупштина, а спроводи Влада. О њиховом поштовању брину и ове институције: полиција; тужилаштво; суд; Центри за социјални рад; заштитник грађана (Србија би требало да добије и Заштитника права детета); и тако даље.

Права детета на глобалном нивоу прописана су истоименом конвенцијом УН. Њу су обавезне да поштују све државе. Гарантује УН, не председник.