Прочитај ми чланак

Давенпорт: Победници на изборима да се посвете наставку дијалога са Приштином

0

majkl-devenport-siri-ruke

Победници на парламентарним изборима требало би што пре да формирају владу и посвете се реформама и наставку дијалога са Приштином, каже Мајкл Давенпорт, амбасадор ЕУ у Србији.

Он у разговору за Б92 он скреће пажњу на неопходне реформе у медијима како би се осигурала њихова независност и плурализам мишљења, чији је недостатак примећен током предизборне кампање.

„Наравно да честитам СНС-у на победи на изборима. Ми смо уопште сагласни са општом оценом од стране ОЕБС-а и њихове мисије у томе што је изборни процес био миран што је проеткао у мирној атмосфери,што су бирачи у имали прилику да се определе за једну или дуругу политичку опцију. Требало би такође да укажем на побољшање квалитета бирачког списка, јер је неколико добрих и позитивних мера било у вези са тим, на пример што се тиче бирача националних мањина.

Амбасадор Давенпорт скреће пажњу на закључке посматрача ОЕБС-а да је у медијима током кампање примећена аутоцензура и мањак политичкоиг плурализма. Он позива владу да не одлаже са применом медијских закона.

„ЕУ јако подржава све напоре у Србији према побољшању медијске сцене. Претходна влада је усвојила медијску стратегију коју и ми веома активно подржавамо. Доста дуго смо чекали на припрему три нова закона у вези са применом те медијске стратегије и мислим да смо такође током изборне кампање приметили одсутво тог бољег овкира за активности медија.

Иако наравно медијски плурализам постоји у Србији, ипак распон мишљења која су била у понуди током кампање је био у неким аспектима лимитиран. И као што су рекли посматрачи ОЕБС-а у вези са тим, дошло је до неке врсте аутоцензуре можда због политичких и економских разлога, није то 100 % јасно, али је јасно да је дошло до оваквог феномена. Указано је и на притиске који су долазили из владајућих партија које укључује и нетранспарентно финансирање медија из јавних средстава“.

Шеф делегације ЕУ каже и да би нова влада требало да настави са реформама, а пажњу посвети економији, реформама правосуђа и јавне управе и борби против корупције.

„Наравно да желимо да се настави дијалог између Београда и Приштине. Веома је охрабрујуће то што је дијалог настављен и током изборне кампање и желимо сада да видимо пуну имплементацију бриселског споразума постигнутог 19. априла прошле године. Желимо наравно такође да охрабрујемо нову владу да се сада хитно бави и тим веома важним економским и структурним реформама и законима који се тичу приватизације, рада, стечаја, а такође је веома битно да се бави и новим законом о планирању и изградњи“.

(Б92)