Прочитај ми чланак

ДАНАС: Да ли су изјаве Вучића о разграничењу противуставне

0

Шта је став Владе Србије, која је према важећем Уставу дужна да „утврђује и води политику“, о подели и разграничењу на Косову и Метохији, о чему се јавно изјашњавају неки њени министри, шеф Канцеларије за КиМ и председник Републике?

Шта у том контексту значи недавна изјава премијерке Ане Брнабић да „Влада Србије нема став о Косову“, да ли је и кад влада пренела своја уставна овлашћења на председника Србије и дала му мандат да преговара са Приштином у њено име у Бриселу и због чега то није разматрано у српском парламенту? Све су то питања на која кабинет премијерке Брнабић није желео да одговори Данасу, у тренутку кад се председник Србије Александар Вучић преко Српске листе, а делимично и сам вербално обрачунава са свима који су против разграничења као коначног косовског решења.

Наш лист такође није могао да потврди у Немањиној 11 наводе америчких извора да је током последње посете САД премијерка Брнабић тражила од америчких конгресмена Теда Поа и Мајкла Мек Кула да Стејт департменту упуте писмо у коме би подржали поделу КиМ и да ли кад је реч о разграничењу постоји веза између Џорџа и Алекса Сороша, званичног Београда, Тиране и Приштине, о чему говоре интензивни Сорошеви контакти последњих месеци са све три стране, укључујући и председницу Владе Србије.

– Од избора за председника Републике Александар Вучић свакодневно крши Устав, јер није престао да обавља дужност премијера, а чули смо и премијеркину изјаву да јој је он ментор. Он крши Устав и по члану шест, који забрањује сукоб интереса у коме Вучић јесте као председник СНС, јер је реч о удружењу грађана које је приватна, а не јавна институција. Али кад је реч о Вучићевим изјавама о разграничењу, које доводе у питање Уставом дефинисану јединственост и недељивост државне територије, неповредивост државних граница, питање је на којој начин он то мисли да споведе, јер није прецизирао о чему се ради и шта тачно жели. Он је у ранијим изјавама помињао промену Устава и референдум што је, према важећем Уставу, пут ка промену граница – каже за Данас професор Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда.

Према његовим речима, на државном јавном тужиоцу је да процени да ли у Вучићевим изјавама о разграничењу има повреде Устава Србије.

Телефони Републичког јавног тужилаштва јуче су непрекидно били заузети, као и у кабинету републичке тужитељке Загорке Доловац. У Удружењу тужилаца Србије Данасу је незванично речено да на питање да ли у Вучићевим изјавама има елемената за кривично гоњење треба да одговоре Републичко тужилаштво и Више тужилаштво у Београду. Њихов званични коментар, посебно са републичког нивоа, наводе из овог удружења, не треба очекивати, јер је реч о питањима која се дотичу политике, а ситуација је утолико деликатнија уколико тужилаштво процени да има места да реагује. Поједине српске тужиоце више забрињава став који је Вучић изнео о тужиоцима поводом захтева председника Двери Бошка Обрадовића да надлежне државне институције реагују на Вучићеве противуставне изјаве него њихов садржај.

– Вучићево контролисано спиновање изјавама о КиМ претворило се у мучну манипулацију причом о разграничењу за коју зна да се неће реализовати. Из његових изјава нејасно је да ли је реч о личном ставу или ставу председника СНС, јер он о разграничењу не говори као председник Србије зато што би у том случају морао да свој став изнесе као платформу и упути је парламенту – каже за Данас политички аналитичар Душан Јањић, напомињући да је „прича о КиМ истањена и да ће Вучић моћи да је користи најдаље до избора у новембру“.

Јањић сматра да је „рат“ који Српска листа води у председниково име против свих Вучићевих неистомишљеника кад је реч о разграничењу, ипак „локална прича“, као и да је сукоб са СПЦ и Епархијом рашко-призренском крај ове листе. Према Јањићевим речима, „Српска листа је и прављена да би утерала Србе на КиМ у разграничење, а са крахом овог пројекта нестаће и она као политички субјект“.

– У целој овој ситуацији смешно је причати о Влади Србије и њеном понашању, јер 99 одсто владиних потеза је убијање Устава који је и онако мртав. Влада не постоји као јединствено тело – постоје поједини министри, министарства, премијерка, острва паралелне моћи што је Канцеларија за КиМ још од времена Небојше Ћовића. Премијерка не сме ни да помисли да критикује Марка Ђурића, ког вероватно контролише и употребљава Александар Вучић, а не треба искључити ни спољне силе. Крајње је време да се Србија позабави агентурама у држави и друштву – објашњава Душан Јањић.

Јањић: Нема папира о разграничењу

– У Бриселу до сада се није званично разговарало о разграничењу и размени територија, мада је посредница ЕУ у преговорима Федерика Могерини на првом састанку после вишемесечног прекида преговора рекла да би та тема могла да се разматра уколико Вучић и Тачи направе заједнички план. То нигде није верификовано, а нема ни заједничког папира. Постоји та студија МиИадина Ковачевића и групе аутора плаћена преко Сороша, која је представљена у оквиру Вучићевог „унутрашњег дијалога“. Познато је да су се тиме током 2017. интензивно бавили Тачи, Вучић и Еди Рама, као и да су поједини грчки званичници лобирали за то у САД, али се цела прича завршила кад је Вашингтон рекао ‘не’“ , објашњава Јањић. Он напомиње да се та прича на обе стране и даље користи у предизборне сврхе и као „пробни балон“.

Брнабић против замрзнутог конфликта

– Сада је тренутак да изађемо из замрзнутог конфликта по питању КиМ и кренемо путем којим би кренуле нације које решавају проблеме и тако постају победници – поручила је јуче премијерка Ана Брнабић. Она је истовремено позвала све актере политичког и јавног живота на одговоран однос према том питању, а грађане „да стану уз председника Републике, у настојању да се нађе решење за КиМ и за будућност земље“, преносе агенције.