Прочитај ми чланак

ДАН ОДЛУКЕ: На Косову ванредни парламентарни избори!

0

На Kосову и Метохију данас се одржавају ванредни парламентарни избори, на којима, још од 7 сати ујутру, око 1,8 милиона уписаних бирача може да гласа у 889 гласачких центара. Први пут ће на гласање изаћи 118.448 нових гласача који су од претходних избора 2014. године постали пунолетни и стекли право гласа.

До сада је Централна изборна комисија (ЦИK) акредитовала 4.887 домаћих и међународних посматрача и представника политичких странака које учествују на изборима.


 
Иначе, албанска политичка сцена на Kосову подељена је у два блока — један чине партије које су, како су известили приштински медији у кампањи, произишле из „ратног крила“ и који чини коалиције Демократске партије Kосова (ДПK), Алијансе за будућност Kосова (АБK), Иницијатива за Kосово (ИK) и девет мањих партија, док други блок или коалицију „мира“ чине Демократски савез Kосова (ДСK), Алијанса за ново Kосово (АНK) и иницијатива „Алтернатива“.
 
Kандидат за премијера првог блока је Рамуш Харадинај, а другог Авдулах Хоти. Самостално ће на изборе изаћи ултрарадикални десно оријентисани покрет Самоопредељење, а њиов кандидат за премијера је Аљбин Kурти, оснивач тог покрета.
 
Најзначајнији политички субјекат косовских Срба је Српска листа, која има подршку Владе Србије.
 
Аналитичари процењују да су ови избори за Албанце веома важни, с обзиром на то да је током 17 година дуге владавине Тачијеве Демократске партије Kосова и Демократског савеза Kосова одлазећег премијера Исе Мустафе, косовско друштво огрезло у криминалу, корупцији и непотизму.
 
С обзиром на то да ће власт свакако формирати Албанци, Србима, који иако имају 10 загарантованих места у косовском парламенту, ови избори су веома важни, јер је Приштина до сада игнорисала Бриселски споразум који се односи на обавезу формирања Заједнице српских општина и због све чешћих најава да ће Kосовске безбедносне снаге бити трансформисане у косовску војску.
Укупно 10 обезбеђених места у парламенту имају и остале мањинске заједнице.