Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Желимо компромис о Косову, али још нисмо конкретно причали шта би то било

0

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Србија инсистира на дијалогу са Приштином, али да наставка неће бити док не укину таксе.

Он је на конференцији на којој се обратио студентима Париског института политичких наука, казао и да компромис није да Србија призна једнострано проглашену независност Косова, али да још увек није дошло до конкретних разговора о томе шта би био компромис.

„Ми смо спремни на компромис, а Приштина мисли да нема потребе. Они мисле да могу да добију све и теже ка стварању велике Албаније. Ко може да гарантује да ће бити две независне државе, нормално је да теже ка уједињењу“, казао је Дачич.

Он је навео да Србија жели политичко решење које ће уважити интересе обе стране, а не решење до којег је дошло под притиском.

„Овако једнострану независност никада нећемо прихватити. Ако Приштина мисли да је готово, зашто и даље жели дијалог, зашто није у Уједињеним нацијама“, казао је Дачић.

Дачић је навео да Косово није „заокружило“ независност, јер нису ни у ОЕБС-у, ни у Уједињеним нацијама, као и да је потребно да још неколико земаља повуче признање независности, да би се дошло до половине земаља које не прихватају Косово.

На питање медија шта очекује од одласка бивших команданата ОВК у Хаг, Дачић је навео да пре свега очекује да се подигну оптужнице, као и да верује да ће до тога доћи у наредних пар месеци.

Говорећи о европским интеграцијама, он је рекао да се напредак Србије гледа кроз напредак дијалога са Приштином, али да је због потеза Приштине дошло до његовог прекида.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!