Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ: Дачић због избора није смео да се договори са Тачијем

0

dacic-eston

Делегације Београда и Приштине нису успеле да се после пет сати разговора, на 21. рунди дијалога, договоре како да се реши питање правосуђа које је премијер Ивица Дачић оценио као најважнију тему око које тренутно нема сагласности.

– И даље постоје значајне разлике у ставовима. Принципијелно нисмо могли да се сложимо и прихватимо неке ствари које би утицале на почетни став из бриселског споразума да запослени у полицији и правосуђу одражавају етничку структуру становништва. Имајући у виду да је сада реч о широј територији него што је север, односно о седам општина тог тзв. косовскомитровачког региона, као и да се жели да то буде један суд, ипак морају да се нађу одговарајући механизми који би гарантовали Србима праведну ситуацију и процесе, када је реч о даљем функционисању правосудних и тужилачких органа – истакао је после рунде Ивица Дачић, који је заједно са првим потпредседником Александром Вучићем предводио београдски тим.

Разговори о правосуђу биће настављени 12. фебруара, после седнице СБ УН о ситуацији на КиМ, на којој ће учествовати и Ивица Дачић и Хашим Тачи. 

КАМПАЊА РЕМЕТИ КАЛЕНДАР 

Иако се најављује да ће дијалог бити настављен, извори „Новости“ из Брисела очекују да ће због предизборних кампања његов интензитет бити смањен. Чим се заврше избори у Србији, требало би да уследи гласање за Европски парламент, затим и избори на КиМ, а после тога долази и до смене комесара и других високих европских званичника. То би требало да се оконча крајем године, али ће се без сумње одразити и на ритам и резултате дијалога.

– Покушаћемо да то питање решимо пре избора – рекао је Дачић.

У понедељак увече је, између осталог, било и речи о поновљеним изборима у северној Митровици, за које је премијер Србије изнео очекивања да ће бити одржани без проблема, али и додао:

– Веома смо изненађени и негативно оцењујемо поступак који је поведен против Оливера Ивановића. Тражили смо пуне информације о свему, нарочито због тога што је он био кандидат за градоначелника, и што би вероватно био и сада, а крајњи рок за подношење кандидатуре је у среду.

Дачић је истакао да се нада да то неће утицати изборни процес и ометати га.

Када је реч о парламентарним изборима који ће бити одржани 16. марта за Народну скупштину Републике Србије, премијер је изнео да очекује практичне кораке и договоре, као што је то било и током прошлих парламентарних избора.

– Опредељење Србије је да учини све да избори не поремете дијалог с Приштином, а самим тим и преговарачки процес с ЕУ – закључио је председник Владе Србије.

Дачић је такође нагласио да је, поред поменутих питања, јуче било разговора и о перспективи дијалога и неким будућим темама које би могле да се нађу на дневном реду, као и о најављеним косовским парламентарним изборима.

Хашим Тачи се само кратко обратио новинарима, истакавши да је по питању правосуђа постигнут одређени напредак, али без коначног договора, као и да је било разговора и о даљем функционисању општина на северном делу Косова.

– Разговарали смо о бројним питањима, укључујући и о томе како ћемо даље радити у светлу предстојећих догађаја, нарочито поновљених избора за градоначелника у северној Митровици и, наравно, избора у Србији у не тако далекој будућности. Веома сам задовољна због посвећености оба премијера, као и потпредседника Владе Александра Вучића, и свих чланова њихових делегација, да наставе рад – истакла је, између осталог, у свом саопштењу Кетрин Ештон, у чијем кабинету су се водили разговори.

Према нашим изворима у ЕУ очекују да се до новембра, докле траје мандат Кетрин Ештон, бар примене сви до сада постигнути договори. Дијалог је започео билатералним састанком Кетрин Ештон с делегацијом из Београда, око 17 сати, да би затим у канцеларију високе представнице на одвојени састанак дошао Хашим Тачи. После тога је била предвиђена вечера, али су у Европској служби за спољне акције ипак одлучили да се она откаже и да се све одигра у радној атмосфери.

(Вечерње новости)