Прочитај ми чланак

Дачић: За нормализацију односа са Хрватском

0

БЕОГРАД- Премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић заложио се данас за нормализацију односа са Хрватском истакавши да до сада друга страна није показала велико интересовање за то.

„Ја тај дијалог тражим већ неколико месеци, предлажем – одговора нема, једноставно изгледа да нису превише заинтересовани, а ако нису заинтерсовани, нисам ни ја“, рекао је Дачих за телевизију Б92.

Он сматра да „треба отопити лед“ и да треба наћи решења за једну врсту нормализације односа са Хрватском.

Дачих је навео и да је косовски премијер Хашим Тачи био пре прошлог састанка у Бриселу са хрватским примијером Зораном Милановићем „и Милановић је понудио да посредује у дијалоогу између и Тачија и мене“

„Ја саде питам ко ће да посредује у дијалогу између Милановића и мене“, рекао је Дачих, после разговора са заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Филипом Рикером.

Он је навео да је Рикер позитивно оценио одлуке Владе Србије да настави дијалог с Приштином уз посредовање ЕУ и да у том смислу САД подржавају наставак европоских интеграција Србије.

Дачих је, говорећи о примени споразума о интегрисаном управљању адмнистреативним прелазима поновио да је зна да су Срби са севера Косова незадовољни оним што је договорила претходна власт.

Према његовим речима, Срби са севера Косова не желе да ту буду присустни припадници косовске полиције и царине, „али то је околност која је прихваћена од стране претоходног преговарача“.

„Ми желимо то да неутралишемо тиме што ће на њиховом делу тог пункта бити Еулекс“, рекао је Дачић.

 

(Танјуг)