Прочитај ми чланак

Дачић: Влада ће уклонити споменик ако не буде договора

0

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да ће Влада Србије уклонити спорни споменик у Прешеву уколико не буде постигнут договор са локалним властима и оценио да је незаконито постављање те спомен плоче провокација за све Србе.

„Сигурно је да је у питању провокација. Више пута сам рекао да се проблеми намерно и вештачки изазивају и Влада Србије не жели да повлачи било какве потезе који би додатно искомпликовали ситуацију, али тај споменик не може да остане на том месту“, рекао је Дачић у дневнику телевизије „Пинк“.

Најбоље би, како је рекао, било да га Албанци на југу Србије сами уклоне и поставе на месту које је „за нас прихватљиво“ – које није јавна површина и да се у току подношења захтева се све то уведе у законску процедуру.

„Овако је све урађено мимо закона и директна је провокација, пре свега, и Србима који живе у Прешеву, али и Србима који живе у Србији . То никакве везе нема ни са људским правима, ни са правима националних мањина и то ниједна држава не би толерисала“, рекао је Дачић и додао да ће, ако не буде договора, влада сама да уклони спорни споменик.

На ванредној седници одборници Скупштине општине Прешево данас су одлучили да споменик борцима расформиране такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе остане у центру тог града и усвојили закључке којима се дају овлашћења локалној самоуправи да нађе законско решење за питање споменика.

 

(Танјуг)