Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Вашингтон може да утиче да се укину таксе, јер Приштина ради на дугме

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србији нису потребне вербалне реакције међународне заједнице, већ да Приштина повуче одлуку о таксама од 100 одсто за увоз српске робе, као и да је на међународној заједници да убеди Приштину да то уради.

Дачић је за Радио-телевизију Србије рекао да је једини рационални излаз из проблема на Косову да се укину таксе, а то је могуће под „притиском Вашингтона, јер Приштина ради на дугме“.

foto: flickr

„Шта ће да кажу Брисел и Вашингтон на потез који је незабележен и на политичкој и економској сцени“, рекао је Дачић.

Он је казао да премијер Косова Рамуш Харадинај оптужује Србију да не поштује Бриселски споразум јер није дозволила да Косово уђе у Интерпол.

„Ми смо послали јасну поруку, ми не желимо заоштравање ситуације и да нашим потезима не допринесемо да неко може да каже – криве су и једна и друга страна, али чекамо реакцију“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе се укључују у разговор Београда и Приштине како би се отварала врата да може да се разговара, али не учествују у процесу као што не учествују ни Русија ни Кина, а тај процес моделира ЕУ.

„Срби треба да буду мирни, да рационално прилазе овом проблему и да у пуној координацији са Београдом и државним руководством радимо на томе да одбранимо наше националне и државне интересе“, појаснио је Дачић.

Он је оценио да „њима не иде добро, јер да иде добро, не би ово никад урадили“, додајући да је је „ово потез очајника“.

„Зато ми коначно треба да победимо у политици, а не само у ратовима“, казао је Дачић.

Дачић је казао да потези Приштине руше Бриселски договор, као и да било договорено да Приштина уђе у регионалне организације али, како је додао „они хоће на силу да уђу у светске организације, у Интерпол, Унеско, Савет Европе, у Уједињене нације, од тога нема ништа“.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!