Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Уз Србију и Путин и Трамп

0

Осим Русије и Кине, одскора Немачке и Француске, и САД ставиле до знања да подржавају став Београда о постизању компромиса за КиМ.

Упркос тешком наслеђу – потпуне политичке и економске изолације државе која је разорена од НАТО бомби, без иједног пријатеља у свету, Србија је протеклих година успела драматично да поправи имиџ и чак задобије наклоност светских сила за решавање питања Косова и Метохије, оцењују саговорници.

Осим подршке Русије и Кине, одскора Немачке и Француске, као најмоћнијих чланица Европске уније, и САД су ставиле до знања да подржавају став Београда о постизању компромиса иако су биле најжешћи заговорници независности Космета.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да у овом тренутку и САД и Русија апсолутно подржавају дијалог који се води у Бриселу и спремне су да прихвате решење које се постиже договором.

Он је истакао да садашња администрација САД разуме интересе Србије, што му је рекао и нови саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон.

Шеф дипломатије је оценио да Приштини није јасно да су се промениле околности у свету и ставови најважнијих земаља:

– Пре свега, променила се позиција Русије, она данас има Путина, и јак је фактор. Налазимо се у преговорима о чланству у ЕУ. Поправили смо односе са Немачком, Француском и САД. Ојачали смо односе са Русијом и Кином. Све више земаља повлачи признање Косова. Србија има руководство које је препознато као поуздан и предвидив партнер. Све то је ојачало нашу позицију и довело је до тога да се данас тражи компромисно ресење уместо става да је питање Косова већ решено – рекао је Дачић.

Потпредседник Центра за спољну политику Драган Ђукановић каже да се драстично променио имиџ Србије, на коју се више не гледа као на деконструктивног партнера на Балкану, већ као на актера који нуди конкретна решења.

– Србија није више на странпутици, укључена је у главни ток светских политичких и економских дешавања. То се пре свега сада очитава у решавању питања КиМ. Србија има добре односе са Русијом, која је под влашћу Владимира Путина ојачала у односу на 1999, неупитна је и подршка Кине, јача се сарадња и са Турском, али новина је да смо добили разумевање за нашу позицију у западним центрима моћи. У државама ЕУ, и то најмоћнијим – Немачкој и Француској. И нова америчка администрација Доналда Трампа направила је заокрет.

Подржавају изналажење компромиса, док су доскоро проблем

једнострано проглашене независности КиМ сматрали решеним случајем – наводи Ђукановић и објашњава да је то резултат посвећене дипломатске борбе државног врха:

– Власт више није тврдокорна у изналажењу решења, као што је то, рецимо, било у време ДСС. Иначе, неприкосновена је европска оријентација Србије упркос различитим изазовима, а неретко и притисцима. Десила се велика промена, сада су светла позорнице уперена ка Приштини, чија власт кочи бриселски дијалог. То није одрживо јер немају више неупитну подршку Запада.

1999.
– НАТО бомбардовање

– под санкцијама УН

– државни, војни и полицијски врх под теретом оптужби за ратне злочине

– лоша репутација земље због Слободана Милошевића

– економски фијаско.

2018.
– процес евроинтеграција бесповратан

– завршена сарадња с Хагом

– унапређени односи у региону, обновљени с Кином, јачају с Турско

– задобијено разумевање САД и ЕУ за позицију Србије у вези с решавањем питања КиМ

– инвестиције.