Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Србија да узме север Космета, а Путин и Трамп југ на 99 година

0

Ако би се тако ријешио косовски чвор, гарантовано би био осигуран мир на овим просторима

Амерички и руски предсједник – Доналд Трамп и Владимир Путин – да управљају територијом Косова јужно од Ибра, по моделу концесије на 99 година, министар Ивица Дачић сматра да би ово могло да ријеши косовски чвор.

Према ријечима шефа дипломатије Србије, ово решење обезбиједило би дуготрајан мир.

– Србија треба да узме сјевер, а да цркве и манастири добију аутономију. Све остало нека узму Трамп и Путин на 99 година. Ако би се тако ријешио косовски чвор, гарантовано би био осигуран мир на овим просторима – наводи шеф дипломатије.

Дачић подсјећа да је сличан предлог недавно лансирао и амерички предсједник.

– Чули смо да у свијету већ има различитих предлога, ето, недавно је било приче да Трамп хоће да купи Гренланд. Па, кад већ хоће, што не узму дио Косова уместо Гренланда – рекао је Дачић за Српски телеграф.

Аналитичар Драгомир Анђелковић је за исти лист објаснио да би реализација Дачићевог плана овако изгледала:

– То би могло да се брани као међународна концесија на кључне руднике и ресурсе Косова, у којој би учествовале и велике силе, али и Срби и Албанци. На тај начин би се средила ситуација, Косово би економски напредовало, били бисмо упућени једни на друге, па бисмо и боље сарађивали.

За Анђелковића нема ничег спорног у Дачићевом захтеву да се Косово подијели и сјевер припадне Србији:

– Подјела територије, наравно, али и подјела ресурса преко међународних компанија. Ту да буду укључени рудник Трепча, угљенокопи, кључни привредни ресурси Косова, и то првенствено да воде Американци и Руси.