Прочитај ми чланак

Дачић се обрушиона Најса: Он је србомрзац, место му је у затвору!

0

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић назвао је Џефрија Најса, некадашњег главног тужиоца на суђењу бившем председнику Југославије Слободану Милошевићу у Хагу, осведоченим србомрсцем, који више не зна шта прича.

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

Шеф српске дипломатије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић за „Ало!“ каже да се бивши тужитељ хашког трибунала погубио када је рекао да су на свим странама чињени ратни злочини, да је неоспорна чињеница да је Србија далеко најодговорнија и да сви путеви воде ка Слободану Милошевићу.

– Џефри Најс више не зна шта прича и њему и његовим изјавама не треба дати значај. Већ је показао ко је и шта је, тачније, да је србомрзац – каже Дачић.

И почасни председник СПС и лични пријатељ Слободана Милошевића Милутин Мркоњић жестоко се обрушио на Џефрија Најса, којег је извређао и поручио му да је битанга и убица коме је место у истом казамату где је држао Милошевића.

– Шта хоће тај убица Срба и српског народа?! Он је крив што је Милошевић умро у Хагу и место му је у том затвору где је држао без основа Слобу. Он је једна битанга која сада покушава да опере своје крваве руке и своју савест због Милошевићеве смрти – каже он.

Џефри Најс је у интервјуу на радију „Слободна Европа“ истакао да у процесу против Радована Караџића пред Хашким трибуналом није суђено и Слободану Милошевићу, те су нечасни и неосновани покушаји да се он рехабилитује вађењем из контекста једне реченице.

– То је констатовало и судско веће на крају презентовања доказа тужилаштва, али је Милошевићева смрт онемогућила изрицање пресуде – нагласио је Најс.

Он даље наводи да је тужилац у процесу против Караџића одлучио да се усредсреди уско на случај самог Караџића и због тога није прикупио довољно доказа о умешаности и кривици Милошевића, који, иначе, постоје.

„Срећа па је бивши“

Министар рада Александар Вулин реаговао је за на изјаву бившег главног тужиоца Хашког трибунала и рекао да се Џефри Најс није прославио својим правним знањем и непристрасним поступком.

– Због таквих пристрасних чиновника Хаг није могао да заслужи поверење и поштовање. Нечасно је бити учесник у процесу у којем је пресуда унапред донета, као што је то радио Најс. На срећу, он више ништа не одлучује – каже он.