Прочитај ми чланак

Дачић: Притискаће нас, али ми нећемо кварити односе са Русијом

0

putin dacic 368x255

ШИД – Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се Србија неће прикључити мерама против Руске Федерације и да неће морати да квари односе са Русијом, иако ће нашу земљу, како је рекао, по том питању притискати.

„Вероватно ће нас притискати, али ми нећемо кварити односе са Русијом“, рекао је Дачић новинарима после церемоније обележавања 69. годишњице пробоја Сремског фронта и окончања борби за ослобођење Србије у Другом светском рату.

Премијер је истакао да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет сваке чланице УН, али с друге стране, како је нагласио, сигурно се неће придружити мерама против Русије.

Дачић је напоменуо да Србија има два принципијелна става која су он и први потпредседник владе Александар Вучић, више пута објашњавали високој представници за спољу политику и безбедност ЕУ Кетрин Ештон.

„Ми смо то рекли Кетрин Ештон иако то није хтела ни да нас пита“, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да је Ештонова у разговорима са њима била коректна и рекла да „сви најављују то да ће нас она притискати“ у вези са Русијом, али она то ипак није учнила.

Дачић је оценио и да је оно што се десило приликом гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе „један политички егзибиционизам неких политичких странака које не воде рачуна о већинском расположењу народа у Србији“.

Он је додао да је битно то да су владајуће странке имале јасан став и гласале против мера према Русији.

„Русија никада није била против Србије, никада нам није увела санкције нити друге мере против наше земље и Србија ће сигурно то поштовати и вратити истом мером“, нагласио је Дачић.

(Танјуг)