Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ ПОРУЧИО РАСИМУ: Мој председник је био Милошевић, а твој Алија

0

Политички рат због Слободана Милошевића се наставља! Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да га премијер Вучић није критиковао због изјава о Милошевићу и да је све то био део кампање „оних странака које живе на Милошевићу, иако је он умро”, и том приликом упутио критике на рачун Вука Драшковића и Расима Љајића.

ivica-dacic-rasim-ljajic-foto-tanjug-1403695785-522967

Драшковић напада мене да сам ратна гарда Милошевића. Он, који је формирао Српску гарду и послао је у Хрватску. Странка Расима Љајића говори против мене, а сви се они крију иза Вучића – рекао је Дачић и додао да би то било исто као када би „обновио захтев за смену Љајића јер је у читуљи Алији Изетбеговићу написао: „Драги председниче”.

– Мој председник је барем био Милошевић – завршио је Дачић.

С друге стране, министар Расим Љајић истиче за „Ало!” да му је жао ако је став његове странке у вези са Милошевићем Дачић протумачио као напад на њега.

– Наравно да се своје прошлости не стидим и поносим се што сам радио, поготово учешћем у петом октобру. Свако жив зна да смо били на другој страни, и ако неко афирмативно говори о Милошевићу који је уназадио ову земљу, и ми имамо право да износимо свој став, али то не значи да нападамо икога. Ако је њега повредило то што сам рекао да смо против споменика Милошевићу, па не могу да газим то што сам радио у прошлости. Дачића нико није спомињао, нити полемисао с њим, али он се изгледа пронашао у томе – рекао је Љајић.

Када је у питању читуља Алији Изетбеговићу, министар каже:

– Он и читава јавност знају све о тој читуљи и да је нисам писао ја, већ један мој пријатељ. Чим је изашла, ја сам се оградио од текста који је стајао у њој. Био сам у Изетбеговићевом СДА две године, а када се СФРЈ распала, изашао сам из ње. А ако је Дачић поносан што је био с Милошевићем до краја, супер – завршио је Љајић.

Поводом споменика Слободану Милошевићу данас се огласио и председник Томислав Николић.

Он је изјавио да подизање споменика није у надлежности председника Републике, али и указао да Србију не треба делити када се подиже споменик.

Коментаришући полемику у јавности о подизању споменика бившем председнику СРЈ Слободану Милошевићу Николић је оценио да када се подиже споменик, треба расправљати о томе да ли ће он послужити да грађани искажу своје јединство или своје сукобе.

„Не треба Србију делити ни кад се подиже споменик“, поручио је Николић.

Сматра и да тај споменик не би дуго физички опстао, зато што би многи који се, како је рекао, представљају као демократе, били спремни да се служе и вандализмом.

„Мислим да нам та полемика данас није била потребна. Све тражи своје време, и као сваки грађанин Србије очекуејм одлуке и онда о тим одлукама размишљам“, рекао је Николић.

Како је рекао, став о томе је већ дао, поновивши да су Срби подељени по питању Слободана Милошевића, као и по питању других личности.

„О политичарима нећете имати јединствен став никада. Можда 100 или 200 година касније, када људи забораве како је то изгледало“, рекао је Николић.

Миро, где је твоја странка?

– Ја не живим на Милошевићу. Ја сам тај који је реформисао СПС, ја не идем и не славим то, између осталог и зато што је Мира Марковић мени забранила да дођем на његову сахрану. Ми смо нашу партију сачували за разлику од њене – рекао је Ивица Дачић.