Прочитај ми чланак

Дачић одговорио Гервали: Зашто Вучић и ја нисмо у Хагу него Тачи и Весељи?

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић данас је на седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) у Њујорку одговорио на оптужбе шефице тзв. косовске дипломатије Донике Гервале Шварц да је он одговоран за масовна убиства током рата на Косову.

Током расправе на седници СБ УН, на којој се разматра нови шестомесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Мисије УН на Косову (Унмик), Дачић је питао Гервалу зашто се управо за ратне злочине суди бившем косовском лидеру Хашиму Тачију, а не њему.

„Зашто ја или председник (Србије Александар) Вучић нисмо оптужени? Зато што у томе нисмо учествовали. А где су сада Тачи и (Кадри) Весељи?“, питао је Дачић.

Гервала, која је Дачића назвала „десном руком балканског касапина“ Слободана Милошевића, казала је претходно на седници да је шеф српске дипломатије „одговоран за масовна убиства и насиље током последњег рата на Косову“ и да треба да буде изведен пред суд за ратне злочине. Навела је и да је Вучић био Милошевићев „министар пропаганде“ и да „ту функцију још обавља“.

Одговарајући Гервали, Дачић је рекао да су представници чланица СБ УН „могли да чују из прве руке како изгледа дијалог“ и „колико је ту екстремизма“.

„Могли сте да чујете да они не желе дијалог, него наставак сукоба. Могли сте да приметите и расизам када говори о српском ДНК. Јасно је да њих дијалог не занима“, навео је Дачић.

Он је казао и да је Гервала Шварц 1998. године изјавила да је „албански народ био у заблуди када је мислио да ће му слободу донети Американци“ и да „треба да се припреми за борбу за слободу оружаним путем“.

Дачић се осврнуо и на изјаву Гервале Шварц да је Косово „најдемократскија земља и гарант слободе и мира на Балкану“.

„То сте вековима били, у Првом светском рату кад сте ратовали против Француза, Енглеза и Американаца, то сте били и у Другом светском рату, кад сте ратовали за Хитлера. Увек сте били гарант, мира и стабилности на Балкану“, рекао је иронично Дачић.

Он је прокоментарисао и тврдње Гервале Шварц и других званичника Косова да су Срби починили геноцид над косовским Албанцима 1990-их.

„Кад причате о српском геноциду над Албанцима, у Приштини је живело 40.000 Срба 1990-их, а данас их има око 100. Да су Срби извршили геноцид, била би обрнута бројка. Сваки метар косовске земље је прекривен српском крвљу“, казао је Дачић.

Додао је да Србија жели дијалог, али да не жели то да неко не испуњава своје обавезе и да за то буде награђен, „као што је случај са Приштином“ по питању формирања Заједнице српских општина (ЗСО).

Српски министар је указао и да Вучић није потписао споразум у Охриду и да је рекао да је за Србију неприхватљиво свако фактичко или формално признање Косова и чланство Косова у УН.

„Усмено прихватање споразума значи и усмене резерве на одређене ставове. Плус, први услов за примену свега осталога (из споразума) је формирање ЗСО. Видећемо шта ће бити 2. маја у Бриселу (у наредној рунди дијалога). Ви не желите мир, ви сте пуни мржње, желите рат, али ми вас се не плашимо. Вас треба да се плаши међународна заједница“, казао је Дачић.