Прочитај ми чланак

Дачић: Мењамо власт у 20 општина

0

„Биће промењена власт у Ужицу, Лесковцу, Пожаревцу, Шапцу, Сомбору, Кикинди и другим мањим општинама – Куршумлији, Осечини, Сокобањи“, прецизирао је премијер.

БЕОГРАД – Премијер Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је у уторак вече да су представници владајуће коалиције одредили 10 до 20 општина у којима ће локалне власти бити формиране по републичком моделу.

„Одредили смо 10, 20 општина и градова где треба да направимо такве промене и у свему томе ће свако поштовати јачину сваке странке на локалу. Негде то тражи Српска напредна странка, негде Социјалистичка партија Србије“, рекао је Дачић.

Он је истакао да су на данашњем састанку он, лидер напредњака Александар Вучић и председник Уједињених региона Србије Млађан Динкић анализирали питање коалиција на локалном нивоу и потвдили став да где год је то могуће саставе коалиције које су истоветне или сличне коалицији на републичком нивоу.

„Биће промењена власт у Ужицу, Лесковцу, Пожаревцу, Шапцу, Сомбору, Кикинди и другим мањим општинама – Куршумлији, Осечини, Сокобањи“, прецизирао је премијер.

Према његовим речима, у Зајечару је ситуација специфична и о власти у тој општини ће бити вођени разговори који би довели до компромисног решења. „Мислим да данас нисмо ни спомињали Смедеревску Паланку“, рекао је Дачић, пошто је власт у тој општини била навођена као повод за незадовољство СНС, јер у њој сада владају демократе, социјалисти и УРС, без напредњака.

Дачић је навео и да локална власт у Београду данас није била тема на састанку. Према речима премијера, лидери владајуће коалиције су разговарали и о буџету, као и о потреби да се изради анализа функционисања владе. „Није лако правити владу. Не може се преко ноћи прекомпоновати политичка сцена у Србији“, рекао је Дачић.

Додао је да не не постоји ни једна тема о којој се не може разговорати. „Нема разглога да, ако смо направили коалицију и урадили толико тешких стварти, због локалних питања рушимо несто сто смо створили на нивоу Србије. Разговор јесте тежак, историја наших односа је тешка“, казао је Дачић.

Дачић је рекао да владајућа коалиција сноси одговорност за све што ради и да су сада у историјској улози. „То је историјска прилика за нас лично и за наше странке“, оценио је председник Владе Србије за Радио-телевизију Србије.

 

(РТС)