Прочитај ми чланак

„ДАЧИЋ ЈЕ ИЛИ ГЛУП ИЛИ НАИВАН: Поделе Косова неће бити, колико год он прижељкивао“

0

Младен Лишанин, стручњак са Института за политичке студије у Београду, за ‘Зашто?’ објашњава због чега министар спољних послова Србије Ивица Дачић упорно предлаже подјелу Косова и да ли је она уопште могућа.

Мој утисак је да министар Дачић искрено верује да би подела Косова била брзо и ефикасно решење овг вишедеценијског и можда и вишевековног проблема.

Тај став је, наравно, у великој мери наиван.

Истовремено, то није, колико знамо, званичан став Владе још увек, поготово што је такозвани унутрашњи дијалог у Србији по питању Косова још увек у току и очекује се да до краја ове године тек добијемо некакав предлог — пре свега председника (Александра) Вучића који је и председник најјаче странке па у том смислу контролише де фацто и Владу Србије — где би се видело шта је то што је дефинитиван предлог српске стране за решење овог проблема.

И Вучић је између редова најављивао да би његов предлог могао да иде у оваквом неком правцу који би подразумевао поделу или размену неких територија.

Одрживо решење

Чини ми се да је све мање извесно да ће тај предлог на крају тако и изгледати и да ће добити довољну подршку, и унутра и у међународној заједници, за тако нешто.

Чини се да овај конкретан правац размишљања заправо не рачуна много с (променом односа снага у свету), иако је то у претходним годинама често био званичан дискурс у Србији, дакле да ово није време, да треба чекати успон у међународним односима неких актера који су Србији наклоњенији.

У последње време нарочито председник Вучић инсистира на томе да ће кроз неколико година и деценија околности, нарочито демографске, али и неке друге, заправо ићи против српских интереса и да је зато сада време да се, највероватније већ ове године, овакав проблем трајно реши.

Оно што треба да се примети код оваквих предлога јесте дакако год да буде решење или договор Косову, ако га уопште буде између Београда и Приштине, не постоји заправо савршено решење за овај проблем, а питање је да ли уопште моше да постоји и добро решење, у мери да оно буде заправо одрживо.

Сценарио

Јер, шта год да буде договор, оставиће вероватно много незадовољних, и са српске и са албанске стране.

Мој лични став је да од свих лоших решења која фигурирају подела можда и најлошије решење јер ми се чини да је најмање желе апсолутно сви и домаћи и међународни актери.

Косовски Албанци нису много заинтересовани за поделу јер им је у интересу комплетна територија Косова коју сада, по сопственом мишљењу, већ контролишу, изузев наравно овог питање четири општине на северу Косова

Међународни актери су, поготово они западни, изразито против, јер се начелно противе свим променама граница на Балкану након једностраног проглашења независности Косова 2008. године, и питање је да ли би све и да се постигне договор Београда и Приштине (на слици испод) подржали овакво решење у страху од неких будућих идеја о поделама и разменама територија, док је за Србију ово и још гори сценарио јер, објективно, тешко да се може пронаћи било какав разлог да Србија преко колена решава питање Косова прихватањем поделе територије.

Сто

Она би на тај начин, једноставно, одбацила све аргументе на које се, са мање или више успеха, позива последњих десет година у погледу питања статуса Косова.

Оно што је кључни аргумент против оваквог решења јесте да већина становништва српског порекла, већина културног наслеђа и већина приватне и државне својине на коју Србија претендује на Косову се налази на оним територијама за које претпостављам да би у оваквом сценарију припале албанској страни.

Тако да ми се чини да ће, како се ствари буду одвијале и како време буде одмицало, подела Косова бити све мање и мање реалан и остварив сценарио.

Али је у том смислу добро да се она јавно ставља на сто и предлаже као једна од опција па се онда пружа прилика да се аргументи за или против изнесу у јавну сферу, и да се ово питање одбаци.