Прочитај ми чланак

Дачић, као да је његова приватна својина: Да поделимо Косово

0

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да Брисел не може да натера Србију да призна независност Косова и да поделу покрајине види као једино могуће и реално решење, које би, како је навео, прихватили и Албанци.

„И даље мислим да је подела (Косова) једино могуће реално решење, и сигуран сам да би то Албанци у Приштини прихватили. Међутим поставља се питање да то може да изазове протесте у региону, а избегава се чињеница да је потресе изазвало и то што је Србија подељена“, рекао је Дачић.

Он је казао да трајно решење не постоји и да политички дијалог свакако може да уважи илегитимне интересе Срба и Албанаца.

„У овој фази је прихватљиво све оно што није прихватање једностране независности Косова… Не може Брисел да нас натера да прихватимо независност Косова“, истакао је Дачић и додао да независност није признало ни пет чланица ЕУ.

Он је оценио да сада треба да се релаксирају односи Приштине и Београда и да се до уласка у ЕУ, за шта је потребан дуги низ година, пронађу одржива решења што подразумева да „не треба да признамо незавиност Косова и Метохије, као и да тиме неће бити спречен европски пут Србије“.

Говорећи о економској ситуацији у Србији, Дачић је рекао да ће Влада у новембру донети буџет за наредну годину, по којем ће бити планиран дефицит од три одсто. Коментаришући однос са потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, премијер је рекао да ту не постоје никакве несугласице и да је све под контролом. „У ономе што заједно радимо нема суштинске разлике нити је било сукоба…

Нема сукоба, мислим да одавно односи у Влади нису били релаксиранији него сад, све одлуке се доносе једногласно“, истакао је Дачић.

„Сад кад нема проблема у влади, испада да смо у фази распада“, казао је Дачић. Премијер је потврдио да очекује објективан известај Европске комисије о напретку Србије на европском путу и додао да ће сваки потез бити усаглашен са представницима ЕК, јер, како је навео, тиме политика Србије добија на снази.

„Нова влада није направила ниједан потез који би Европска комисија могла негативно да прокоментарише“, истакао је Дачић. Дачић је поновио да нова Влада Србије мора да поштује претходно постигнуте договоре и да их примени, као и да Србија мора да буде фактор мира и стабилности у региону.

 

( Бета )