Прочитај ми чланак

Дачић: Циљ је да се током мандата ове Владе трајно реши косовско питање

0

Иако би му било лакше да није у позицији у којој је одговоран за све, Ивица Дачић у интервјуу за “Блиц” каже да се није покајао што је прихватио премијерску функцију.

– Не бежим од посла, радим цео дан, спавам највише четири сата!

Премијер за “Блиц” открива и да му је циљ да се током мандата ове Владе трајно реши косовско питање. Дачић отклања дилему у јавности ко шта ради у држави, шта је у резолуцији о Косову и Метохији и на основу чега се преговара у Бриселу.

– Од августа се ради на три документа. Први и основни су принципи за преговоре и тај документ ће бити усвојен као резолуција, заједно на њему радимо, а предложиће га Влада. Други је предлог како изгледа аутономија, на којем је радио кабинет председника Николића и трећи јеанализа међународног положаја Србије. Све је то део платформе о Косову и Метохији. Од почетка је било договорено да само принципи за преговоре иду у парламент, а конкретан предлог решења аутономије није предвиђен за усвајање у парламенту. То ће на крају преговора и онога што се постигне бити преточено у закон о суштинској аутономији Косова и потом усвојен у Скупштини – каже Дачић.

Који је први наредни корак када је реч о документима власти?

– Резолуција, односно основни принципи за преговоре. Тај документ има неколико основних ставки: нема признавања Косова, у фокусу интересовања нам је статус српске заједнице на КиМ, процес треба да буде праћен напретком у европским интеграцијама, обавеза поштовања постигнутих споразума, тежња ка свеобухватном решењу.

Да ли ће то што усвоји Скупштина бити Свето писмо, како каже председник Николић?

– Резолуција треба да се нађе пред посланицима 11. јануара. Од тих основних принципа се неће одступати у преговорима. Наравно да у тим разговорима Србија може да изнесе своје виђење привременог решења, које не подразумева коначно решење статуса КиМ.

Шта се догађа са другим делом платформе, односно предлогом кабинета председника Николића?

– Тај документ је генерално најпозитивнији који је Србија предложила у последњој деценији, али је садржао реченицу да „ништа није договорено док све не буде договорено“. Цео државни врх сматра да би било најбоље да се ишло на свеобухватно решење, међутим то се не може уклопити са другим битним циљевима. Евидентно је да динамика ЕУ интеграција намеће да се ново пролазно време за Србију, односно датум почетка преговора, одреди у марту, а дотле динамика разговора о КиМ сигурно неће омогућити да се све договори, односно реализује оно што се предлаже у документу. Зато је неопходно имати флексибилнији приступ како не бисмо дошли у ситуацију у којој нам се прекидају преговори са ЕУ и да немамо више ни о чему да причамо са Приштином. Та одредница док све није договорено је промењена. Дакле, корак по корак у остваривању циљева.

Ви и председник Николић сте имали опречне изјаве. У каквим сте односима?

– Свако има своје надлежности и нема никаквих проблема у функционисању између мене и Николића, Владе и Председништва. Наравно, има различитих мишљења по неким питањима, али ми смо у свакодневној комуникацији. Оно што је најбитније јесте да није било ниједне теме о којој смо имали толике разлике да би оне биле непремостиве. Документ који је предложио није ни био коначни циљ, него папир да се о њему расправља.

СНС би, према истраживањима, одговарали избори. Да ли ће ова влада издржати цео мандат?

– Тако се причало и за претходну владу. На изборе се иде када постоји криза у владајућој коалицији или када постоји уверење да ће се на изборима проћи боље. Некада те процене и нису добре што смо имали прилике да видимо у случају Милошевића и Тадића. Сигурно је да би и СНС и СПС сада одговарали избори, наше две странке би освојиле више од 60 одсто мандата. Али зашто бисмо ишли на изборе? Имамо у следећој години веома важне испите из већине предмета – економску кризу, Косово, ЕУ. Када се распишу избори нема више остваривања циљева, све је изборна кампања. Погрешно је у месецима који следе ићи на изборе. Али, свака озбиљна странка мора да рачуна да су избори увек могући и они које избори изненаде немају слуха за политику.

Да ли бисте опет ишли са СНС у коалицију?

– Пре избора не, али после избора сигурно је да би то била прва опција за разговоре. Било би неодговорно да сваких пет месеци мењате кључна политичка савезништва.

Хоће ли СПС рушити власт у Београду или ће то бити учињено само ако тражи СНС?

– За сада није било никаквих иницијатива нити разговора на ту тему.

(Блиц)