Прочитај ми чланак

Дачић: Бранили смо Европу од Турака, а сада нас је та иста Европа напустила!

0

dacic

(ФоНет)
Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је понуда Приштине током протеклих преговора понижавајућа, неприхватљива и непримењива на терену, и објаснио да се Србима нуди протоколарна заједница без икаквих овлашћења, чак ни у образовању и здравству, а камоли у полицији и правосуђу.

– Ситуација је скоро смешна. Не нуде нам ништа. Како то да прихватимо и потпишемо капитулацију? – упитао је Дачић.

Он је подсетио да је међународна заједница раније говорила о томе да нема поделе Косова и да би максимум могућ за Србе био широка аутономија на северу.

– Сада се више не нуди никаква аутономија. То би била једна протоколарна заједница, без извршних овлашћења, да издаје публикације и одржава округле столове, без компетенција у области образовања, здравства и културе, правосуђе и полицију да ни не помињем – прецизирао је Дачић.

Говорећи о проблемима протеклих преговора у Бриселу, он је пренео да је Београд прво тражио да се регионални командант полиције именује на предлог српске заједнице и да његове надлежности буду за четири општине на северу.

– Рекао сам то француском премијеру Жан Марку Ероу. Ми смо у живом блату и на најмањи покрет упашћемо у њега. Немамо на коју руку да се ослонимо. Немамо подршку као Тачи, који не само да са собом има Сједињене Америчке Државе, већ и ЕУ. Сами смо – нагласио је Дачић.

Упитан да ли мисли да би са Тачијем могао да се договори, Дачић је одговорио потврдно, али би, како је рекао, у нашем народу то била негативна ствар уколико би предлог остао исти.

– Да бисмо дошли до трајног решења, оно мора бити праведно – поручио је Дачић, и нагласио да је спреман томе да посвети максималне напоре, заједно са потпреседником Владе Александром Вучићем и осталим члановима владајуће коалиције.

На констатацију да би у случају неуспеха Србија још више заостала у односу на Хрватску, која ће ускоро постати чланица ЕУ, Дачић је одговорио да је Србија у закашњењу у односу на све.

– Пре седам векова, бранили смо Европу од Турака. А сада нас је та иста Европа напустила. Србија је европски парија. То мора да се промени, зато сам се обратио Француској да разговара са ЕУ и САД пре него што нас удаве – закључио је Дачић.