Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: А да Србија и Република Српска имају једног председника?

0

Београд -- Албански дипломата Дитмир Бушати каже да верује да је премијер Еди Рама разјаснио ставове у вези са изјавом о заједничкој спољној политици Косова и Албаније.

„Албанија је земља чланица НАТО и кандидат за учлањење у ЕУ и креће се унутар своје спољне политике. Ти оквири су непроменљиви“, рекао је Бушати одговарајући на питање новинара у Београду, а после састанка са министрима спољних послова Србије и Италије.

Он је навео да је Рама то изјавио у контексту европских интеграција.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, међутим, казао је да не треба давати могућност за такво међусобно полемисање.

„Знамо око чега се не слажемо, око Косова, зато бисмо замолили све да буду уздржани приликом давања таквих изјава. Знате да и Србија може да даје такве изјаве. Можемо и ми да кажемо да Србија и РС треба да имају једног председника, али чему то води?“, поручио је Дачић.

Како каже, волео би да сви у региону разговарају отворено и да има што мање прилика да у јавност износе оно о чему нису сагласни.

Албански премијер Еди Рама изнео је поводом десете годишњице једнострано проглашене независности Косова, идеју о заједничкој спољној и безбедносној политици Албаније и Косова, као и о избору заједничког председника.