Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ВОЈВОДИНИ прети политички хаос?

0

bojan-pajtic-nenad-canak-1408998586-556895
Након макијавелистичке стратегије и политичке трговине Бојан Пајтић се задржао на власти. Лидер ДС-а је политички опстао као премијер владе Војводине, али је добио тешко бреме отвореног сукоба са владом Србије, и са реалном конфронтацијом власти у Новом Саду и свим општинама у Војводини где влада СНС, и у коалицији са СПС-ом.

Истовремно овај исход опстанка на власти Бојана Пајтића и ДС заједно са ЛСВ, уз губитак поверења СВМ-а, је увод у политичку дестабилзацију Војводине која може бити знатно озбиљнија него што се мисли. Зашто?

Политичка пијаца посланика

Пре свега СНС је исходом око реконструкције Војвођанске владе и парламентарне већине у скупштини Војводине доживела известан политички контраудар на који није озбиљно рачунала али се он могао негде назрети. Политичких трговина са посланицима у Србији од 1991. је више пута било, а забележене трговине посланицима биле су у време владавине СПС-а девесетих са СРС као и у време владавине ДОС-а, посебно у периоду 2001-2004. година.

Tomislav-Kresovic

О АУТОРУ

Томислав Кресовић je политички аналитичар и сарадник Института за геополитичке студије.

Политичке трговине и „куповина“ посланика присутна је и у другим парламентарним државама што се најбоље може видети по количини новца од преко четири милијарде долара уложених у сенаторска и места за конгресмене у САД. Тај вид политичко-партијске корупције је резултат политичких комбинаторика одржања на властии, или промена у власти. ДС као парламентарна опозициона партија на републичком нивоу остаје као владајућа партија у покрајинској влади и парламенту до наредне политичке игре и превремених или редовних избора.

Могући сценарији кризе

Ипак после свега се у Војводини може очекивати кризни политички сценарио који ће тражити превремене изборе. Ако се гледа анатомија политичке сцене у Војводини јасно је било да ће посланичка група СРС бити уз Пајтића, једним делом преко посланика, што је договорено да би се спречио долазак на власт СНС-а. Сада када је ДС уз Чанкову лигу остала на власти први пут без СВМ-а може се очекивати јача политичка турбуленција која води у грађанске и страначке протесте и сукобе присталица СНС-а с једне стране и ДС-а и ЛСВ-а са друге. СВМ ће бити по страни, али ће се кретати у „орбити“ републичке власти из својих прагамтских интереса и „налозима“ који долазе из Будимпеште.

Треба очекивати прво поларизацију односа владе Србије са владом Војводине што ће бити први тест око предлога буџета Србије за 2015. годину и односа у финансирању Војводине. Друго, треба очекивати и политичко размимоилажење градске власти у Новом Саду са владом Војводине и могућим новим политичким играма како би пала и градска власт у којој је сада доминантна СНС уз низ коалиционих партнера. Треће, треба очекивати конфронтацију локалних власти где је СНС и СПС са покрајинском владом или општинама где је на власти ДС и ЛСВ.

Оно што је битно сукоб СНС-а и ДС-а у Војводини може отворити питање и интернационализације политичке и економске ситуације у Војводини, пре свега од стране Савета Европе, ЕУ и ОЕБС-а, али и заинтересованих држава у региону према Војводини, пре свега Мађарске, Хрватске или Немачке. Ситуацију треба смирити јер радикалне опције воде у веће незадовољство грађана Војводине, који могу устати у протесту и против ДС-а али и СНС-а.

Војводини и Србији је сада потребна политичка мудрост и „хладна глава“ јер је ситуација и политички и економски у Србији веома напета, посебно око економских и финаскијских мера смањења плата и пензија. Битно је како ће се у наредним недељама односити СПС према кризи власти у Војводини и одржању у влади Србије.

(Видовдан.орг)