Прочитај ми чланак

Да ли Скупштина Србије треба да ода пошту бошњачким жртвама из Сребренице?

0

Парламентарне странке о идеји невладиних орбганизацији да Скупштина ода пошту погинулим Бошњацима. Из Фонда за хуманитарно право поручују да Србија бежи од речи геноцид

fond za humanitarno pravo logo natasa kandic

Група невладиних организација позвала је народне посланике да 11. јула, на 21. годишњицу масакра у Сребреници, одрже седницу која би почела минутом ћутања у знак сећања на жртве.

Немања Стјепановић из Фонда за хуманитарно право поручио је да Србија бежи од речи геноцид и јавност убеђује да би прихватањем те квалификације злочина у Сребреници цео народ био проглашен геноцидним:

– Српски народ није геноцидан и мора да осуди оне који су геноцид починили – казао је Стјепановић.

Чанкова ЛСВ је прва одговорила и подржала ову иницијативу, док су ставови других странака подељени.

Милован Дрецун (СНС): Поштовање

Мој лични став је да све жртве треба поштовати и изразити саосећање. Али не пристајем на селективно одавање почасти само жртвама бошњачке националност. Ако бисмо то учинили, увредили бисмо родбину и потомке српских жртава којих је такође било у том крају.

Бојан Пајтић (ДС): Подршка

Наша посланичка група подржаће идеју да седница Скупштине почне минутом ћутања за жртве Сребренице. Увек смо подржавали сваку иницијативу која води суочавању са прошлошћу и помирењу у региону.

Вјерица Радете (СРС): Неприхватљиво

Сачувај боже! Став српских радикала о том питању увек је био јасан – ми мислимо да у Сребреници није почињен геноцид. Због тога никакве иницијативе различитих невладиних организација које говоре о геноциду у Сребреници никада нећемо прихватити.

Јован Најденов (ЛДП): Правда

Подржаћемо иницијативу, као што смо увек подржавали сваки потез који води ка задовољењу правде и жртава геноцида у Сребреници и њихових породица. Увек смо се залагали за осуду сваког злочина у рату на простору бивше Југославије, зато што сматрамо да је то најбољи пут ка помирењу у региону.

Дијана Вукомановић (СПС): Процедура

Та идеја требало би да прође кроз уобичајену процедуру и није довољно да се за било коју идеју лобира по медијима, мимо уобичајене скупштинске процедуре, без обзира на то о чему је реч. Скупштина је законодавно тело и ту за све постоји редослед корака.

Бошко Обрадовић (Двери): Против

Ми смо апсолутно против обнављања тог покушаја да се српски народ прогласи геноцидним, а да се Сребреница истакне као слика те геноцидности. Истина је да је у том крају убијено више од 3.000 Срба и тиме би Народна скупштина требало да се бави.