Прочитај ми чланак

Да ли се патријарх умешао у изборну кампању?

0

Патријарх српски господин Порфирије након што је владика Григорије подржао кандидатуре Владете Јанковића и Здравка Поноша, послао је писмо епископима у коме се наводи да је забрањено “уплитање у световне послове” и пружање подршке странкама и политичарима.

Иако је и сам епископ, две недеље пред изборе имао јавни састанак са председничким кандидатом Александром Вучићем „о подршци избеглицама из Украјине“.

Оно што је још занимљивије, након састанка издато је саопштење у коме је потписана Информативна службе Српске православне цркве (СПЦ) у коме се наводи „да су се на састанку усагласили да су за Цркву и државу од највећег значаја мир и стабилност“.

Да ли Вам то звучи познато? Колико хиљада пута сте током протеклих дана и недеља чули и прочитали : „Мир. Стабилност. Вучић“?

У саопштењу СПЦ два пута се наводи изборни слоган Александра Вучића: У саопштењу СПЦ два пута се наводи изборни слоган Александра Вучића: „Мир. Сигурност“

Нема сумње да је питање избеглица из Украјине значајно, али је остало помало нејасно какве то тачно везе има са Српском православном црквом (СПЦ). Уколико је патријарх тражио или прихватио позив за Вучићев састанак на ту тему, све је могло и требало да буде иза затворених врата и без уплитања медија а посебно без саопштења за јавност у коме се децидирано спомињу предизборни слогани Српске напредне странке (СНС) и кандидата Александра Вучића.

Овако испада да је патријарх прекршио правила која је сам прописао и да је питање избеглица из Украјине био само изговор за мешање у изборну кампању. Или, уколико је злоупотребљен од стране председничког кандидата Александра Вучића, онда би било природно да о томе обавести вернике и све грађане Србије.