Прочитај ми чланак

Да ли је ПУПС амерички тројански коњ?

0

Изјава потпредседника ПУПС Милана Кркобабића да неће потписати коалициони споразум, јер није задовољан третманом у преговорима око формирање Владе, отворила је нове спекулације око америчког утицаја на домаћу политичку сцену.

По једној варијанти, Кркобабићево „тврдење пазара“ је добро смишљен план да се у време када Филип Гордон гостује у Београду, мало притисну коалициони партнери и тако „ишчупа“ по још неко функционерско место (углавном у јавним предузећима). У ПУПС рачунају да ће Александар Вучић и Ивица Дачић да се унервозе због америчког присуства, па ће бити мало издашнији у подели ресора.

„Ако неко са 13 мандата може да управља земљом (УРС), а неко са 12 не треба да постоји, онда се варате“, рекао је Кркобабић.

С друге стране, данашњи потез ПУПС се оцењује и као први корак ка формирању велике коалиције ДС-СНС, а све на иницијативу Америке. Више и није тајна да су Кркобабићи последњих недеља неколико пута били на затвореним састанцима са представницима америчке амбасаде у Београду.

По овом сценарију, ПУПС би требало да саботира формирање Владе СНС-СПС-УРС, што би после вишемесечних, мучних и скупих преговора довело до две варијанте: нови избори или „влада националног спаса и јединства“ СНС-ДС. Нема сумње да би уз помоћ контролисаних медија, српска јавност била припремљена на нужност велике коалиције.

Шта би у том случају добили ПУПС и Кркобабићи? Пре свега, велики број јавних предузећа у Београду, које би Драган Ђилас морао да препусти својим коалиционим партнерима. Такође, добили би и стопирање одлуке и смањењу и замрзавању пензија, што би се у медијима такође представило као успех и иницијатива Кркобабића.

Већ наредни дани ће показати да ли је у питању само класична отимачина за што већи део колача или ће Филип Гордон да изрежира „трећи круг избора“ у Србији.

Алексеј Димитријевић