Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЈЕ ПОТРЕБНА ОДБРАНА СРБА декларацијом?

0

Нова година доноси Србији и Републици Српској нову декларацију. Нови рок за њено усвајање је Сретење. Најављује га председник Републике Српске и објашњава да ће декларација заправо бити анекс споразума.

„Формални документ ће се звати Анекс споразума о паралелним везама, јер ми желимо да то усвоје два парламента и да се то потпише“, рекао је Милорад Додик.

Док се чека потпис, јавност у Србији подељена око тога да ли је одбрана Срба декларацијом уопште потребна. Чедормир Антић нема дилему да јесте, али не оваквом декларацијом.

„У првом тренутку је најављена као некакав темељац нове државне политике према милион и 750 хиљада Срба који живе у региону изван граница Србије. Међутим, ми сада видимо да то није то. Ту је реч о заштити културе, о заштити писма“, каже историчар Чедомир Антић.

„Тај докумет је заправо дуго најављивани Меморандум 2 и он садржи сличне флоскуле и сличан ниво политичке неписмености и неодговорних политичких намера пре свега оних који су састављали тај текст“, сматра историчар Никола Самарџић.

Иако текст није објављен, председници Србије и Српске раније су обзнанили шта ће бити окосница Декларације о опстанку Срба.

„Декларација о опстанку Срба“

1. Право на употребу српског језика и ћириличког писма
2. Право на изучавање и неговање српске културе
3. Право на изучавање српске историје и неговање херојских и слободарских традиција српског народа
4. Право на изучавање националне географије
5. Право на очување и заштиту културно-истопријског наслеђа српског народа на његовом културном простору
6. Право на информисање на српском језику

„То је текст, мислим како би рекао, то је ствар потпуно бенигна“, рекао је Александар Вучић у августу 2017. године.

Да ће бити оних који ће текст схватити малигно, саговорници Н1 немају дилему.

„Надам се да је тај документ локланог, привременог карактера намењен једној конкретној политичкој сврси а то је заштита режима Милорада Додика у БИХ“, сматра Никола Самарџић.

Чедомир Антић верује да ће одбрана Срба на папиру, добро послужити и Александру Вучићу.

„Ми видимо да председник Вучић то чини више него његови претходници, од Милошевића до Тадића, па чак и Николића. Више ставља националне и државне интересе у функцију сопственог избора. Темељ свих његових деловања је његово место у СНС и његова потреба да непрекидно води страначку кампању за неке изборе“, каже Чедомир Антић.

Ове године – Вучићеву странку очекују београдски, а Милорада Додика општи избори у БИХ.