Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЈЕ ИЗВОДЉИВО: Путин, Трамп и Макрон у Београду 1. новембра?

0

Тројица државника позвана на прославу сто година победе у Првом светском рату.

Најмоћнији светски лидери, председници Русије, САД и Француске, Владимир Владимирович Путин, Доналд Трамп и Емануел Макрон лако би могли да се 1. новембра састану у Београду, сазнаје Информер у дипломатским круговима.

foto: srbin.info

 

Тројица државника, на иницијативу председника Србије Александра Вучића, позвани су да буду специјални гости на централном обележавању 100. годишњице велике савезничке победе у Првом светском рату. План је да та прослава буде организована у четвртак 1. новембра, али уколико буде било потребно, због усклађивања обавеза светских лидера, могуће је да термин буде померен и за неки други дан крајем октобра или почетком новембра ове године.

Значајан јубилеј

 

Велики значај

Ако би се то догодило, то би био други сусрет Путина и Трампа у кратком временском периоду. Макронов долазак би додао на тежини и могло да дође до побољшања односа између САД, Русије и ЕУ

Стевица Деђански, аналитичар

 

Владимир Владимирович Путин је, како је прошле недеље потврђено , преко амбасадора у Београду Александра Чепурина већ потврдио свој долазак у Београд, а председник Вучић јуче је лично писао Доналду Трампу и позвао га да дође у Србију. Вучић је америчком лидеру честитао национални празник Дан независности и искористио је ту прилику да га позове у госте.

„Ускоро се навршава читав век од када се српска застава вијорила над Белом кућом. Подсећајући се, кроз тај светли пример заједничке прошлости, нашег историјског савезништва, желим да вам још једном упутим позив да у години јубилеја посетите Србију као први амерички председник после, безмало, 40 година. Ваша посета била би од највећег значаја за даље унапређење свеколике сарадње наших двеју земаља, за шта је Србија снажно опредељена“, навео је Вучић захваливши се на подршци коју нам САД пружају на европском путу.

Истовремено, шеф српске државе ће се 17. јула у Паризу састати са француским председником Емануелом Макроном и тада ће га званично позвати да посети Србију поводом стогодишњице завршетка Великог рата. Подсетимо, први човек Француске недавно је прихватио Вучићев позив, а остало је још само да се прецизира датум посете.

Вучић чекао ред у амбасади САД

Амерички амбасадор Кајл Скот приредио је прексиноћ пријем поводом Дана независности САД, а свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић. Интересантно је то да Вучић није хтео да користи било какве привилегије, већ је чекао у реду са осталим званицама да уђе у амбасаду.

Скот је овом приликом подсетио да се 2018. обележава 100. годишњица откад је председник САД Вудро Вилсон дигао српску заставу изнад Беле куће у знак поштовања и подршке српским савезницима. Међу званицама су били и председница Скупштине Маја Гојковић, министри, лидери неких опозиционих странака, патријарх Иринеј, као и представници других верских заједница, дипломатског кора…

Према речима наших извора, Србија је већ годину дана у својеврсној дипломатској офанзиви.

– Познато је да су Србија, Русија, Француска и Америка биле савезници током Првог светског рата. Србија је као мала земља највише страдала и није се штедела у борби за слободу. Како се у новембру навршава 100 година од савезничке победе у Великом рату, председник Вучић је у интензивној дипломатској офанзиви не би ли тројицу најмоћнијих лидера света окупио у Србији на прослави – каже наш извор.

Политиколог Александар Павић оцењује да би долазак тројице лидера била велика дипломатска победа Србије.

– Поготово ако, како се најављује, са Путином буду стигли и „поклони“ у виду оружја и ракетног система „панцир“. Као што је крај Првог светског рата означио

почетак ере скоро стогодишњег несрећног раздвајања Русије и Србије, нека ово означи обнављање те дубоке везе два народа и две државе. Ако би то било праћено и обновом српско-америчких односа на ниво на ком су били пре 100 година, а под Трампом то није немогуће да се деси, онда ће то бити двоструки добитак. Наравно, и присуство председника Француске имало би велики симболички значај, али би он био још већи кад би Француска повукла признање лажне државе Косово и вратила се истинском савезништву са Србијом – подвлачи Павић.

Корисно за свет

Стевица Деђански, директор Центра за међународну сарадњу, сматра да би ово био фантастичан догађај за Србију, али и за цео свет.

 

Вудро Вилсон: Храбри српски народ

Крајем јула навршиће се 100 година како се српска тробојка завијорила на Белој кући, а амерички председник Вудро Вилсон специјалним писмом захвалио српском народу.

– У недељу 28. јула (1918. године, прим. аут.) навршава се четврта годишњица од дана када је одважни српски народ, објавом рата Аустроугарске, био позван да брани своју земљу и огњишта од непријатеља решеног да га уништи. Племенити је тај народ одговорио. Тако чврсто и храбро одупро се војним снагама земље десет пута веће по броју становништва и војној моћи… Иако је његова земља била опустошена и домови разорени, дух српског народа није био сломљен. Мада надјачан надмоћнијим силама, његова љубав према слободи остала је неумањена – написао је тада председник Вилсон и позвао да се све цркве огласе звонима у част Срба и Србије.

 

– Ако би се то догодило, то би био други сусрет Путина и Трампа у кратком временском периоду. Макронов долазак само би додао на тежини и могло да дође до побољшања односа између САД, Русије и ЕУ, што је потребно целом свету. Уколико би сви прихватили позив, за Србију би то било заиста велико признање и сасвим сигурно би помогло да наше проблеме решавамо са мањим притиском. Коначно бисмо нешто добили, јер се од нас само нешто тражи – закључује Деђански.