Прочитај ми чланак

Да ли је била изборна крађа?

0

glasanje-glasacka-kutija-foto-rojters-1411309599-509287Српска политичка сцена је кроз последње две деценије проживела разне ситуације, али никада до сада се није десило да РИК читаву ноћ не жели да објави званичне резултате.

Лидери опозиције су, у интервјуу са Борисом Малагурским који је објављен на његовој званичној Фејсбук страници, износили своје мишљење о могућности изборне крађе.

-Селективно дају податке и помјерају по мало да виде где могу да се зауставе, да се можда неби кренуло са диловима. Тако се ствара простор да се добије бољи резултат у дил математици – рекао је Саша Радуловић.

Бошко Обрадовић је, за разлику од лидера покрета Доста је било био много директнији, оптуживши СНС за изборну крађу.

-Иако су велике политичке и идеолошке разлике политичких опција које су у пости РИК-у,  постоји једна сличност, а то је да нећемо дозволити изборну крађу. Не желимо  да се доводи у питање воља грађана јер су практично све листе опозиције покрадене од стране СНС-а. Не допустиво је да СНС објављује резутате избора, јер то треба да уради РИК, а видимо да они то одлажу да би оставили ову ноћ за покушај изборне крађе – рекао је председник Двери.

Такође је коалициони партнер Двери уверен да је се догодила изборна крађа, само што Санда за разлику од Бошка директно криви за то премијера Србије, Александра Вучића.

-Изборна крађа се управо одвија јер је нажалост ситуација таква да је најјачи човек Србије, Александар Вучића, вечерас је изразио своју вољу када је рекао да наша коалиција има 4,4% гласова и да се та ситуација неће мењати. Он је тиме „запечатио“ нашу судбину дајући РИК-у инструкције како треба да води и броји гласове – рекла Санда Рашковић Ивић.

И странке „левог центра“ су, такође, послали поруку да неће дозволити изборну крађу и да је вечерас тест за Србију да видимо где се налазимо.

-Не пада нам на памет, ни под коју цену, нећемо дозволити изборну крађу. Свака политичка опција има право да делује и зато смо доши сви, и леви и десни центар. Сада ћемо видети да ли смо правна и демократска држава- рекао је лидер ДС-а, Бојан Пајтић.

За разлику од осталих председник СДС-а, Борис Тадић, није желео разговарати, само је кратко поручио:

-Све је јасно.

Ипак, његов коалициони партнер је био спреман за разговор.

-Мислим да је ово велика срамота да у три ујутру, ми који смо учествовали на изборима не можемо од РИК-а да добијемо коначне резултате – рекао је Чеда Јовановић.

Једино у посети РИК-у синоћ, од лидера опозиције, није био Војислав Шешељ испред Српске радикалне странке.

Извор: Космопол/Ћајић Жељко