Прочитај ми чланак

Да ли ће талас промена у градовима екс YU захватити и Београд?

0

Draško Stanivuković u Banjaluci, Benjamina Karić u Sarajevu, Marko Kovačević u Nikšiću, Tomislav Tomašević u Zagrebu... Nakon promene vlasti i dolaska novih, mladih i svežih lica na političku scenu u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, u velikom delu srpske javnosti stigao je neslućeni optimizam da talas promena može zahvatiti i srpsku prestonicu, koja je već odavno umorna od nesposobne i korumpirane vrhuške.

Ако је судити по истраживању јавног мњења које су у априлу пренеле „Београдске новине“, грађани Београда су на питање за кога ће гласати на следећим изборима поручили: против Вучића 48,6 одсто, за Вучића 27,1, а не знају или неће гласати 24,3. Сада се поставља отворено питање, да ли ће и Београђани остети дух промена, које су се десиле у Бањалуци, Сарајеву, Никшићу и Загребу. Поготово ако се зна да би то био добар замајац и за промене на нивоу целе земље.

ДРАШКО СТАНИВУКОВИЋ

Све је почело победом Драшка Станивуковића у Бањалуци, који је задао снажан ударац до тада недодирљивој партији Милорада Додика, која је годинама владала овим градом.

– Ја могу да поручим да је данас након 22 године у Бањалуци победио човек и оно људско у њему. Све оне вредности за које смо се залагали свих месеци и година. Једна реченица коју сам понављао ‘све што данас радимо књижи се негде горе и врати се када треба, а то је за наш град, Бањалуку, целу РС управо овај 15. новембар. Ово је најсретнији дан у модерној историји нашег града и РС – рекао је Станивуковић приликом обраћања кад је објавио победу у Бањалуци.

Станивуковић, који је на изборима наступао испред Партије демократског прогреса у коалицији са Српском демократском странком и још пар мањих опозиционих странака, је додао да је победа у Бањалуци „предуслов свих промена у целој РС и да ће тако бити“.

– Ово је порука и за све наше грађане који су због овако лоше политике морали да напусте град и земљу, порука да се могу вратити, уложити у Бањалуку и РС, вредновати људске вредности, оно што можете својим рукама, што сте стекли својим знањем. Биће политика љубави и разумевања. Сваки честит човјек где ради остаће да ради. Ово је порука грађанима РС да се не треба плашити промена, промене пријају, а ова ће дефинитивно пријати – рекао је Станивуковић.

БЕЊАМИНА КАРИЋ

На истим локалним изборима у Босни и Херцеговини, на којима је Станивуковић добио Бањалуку на управљање, још једна велика сензација се догодила и у Сарајеву. Наиме, после дугогодишње владавине конзервативно-националистичке Странке демократске акције, већину је освојила коалиција окупљена око Социјалдемократске странке.

Након што су победници покушали да истакну чувеног Богића Богићевића за новог сарајевског градоначелника, па били осујећени, избор је пао на младу Бењамину Карић.

Како се могло чути у медијима, Карић не припада ниједном од три „конститутивна народа“, ни Бошњацима, ни Хрватима, ни Србима, и сврстала се у групу „осталих“

– Ми смо део европске породице и поносни смо на наше људе, вредности и доказану храброст. Сарајево је слободарски, европски, космполитски и олимпијски град. Сарајево, упркос свему, увек на крају излази као победник. Оно је неуништиво. Сарајево је грађанско, антифашистичко, слободарско – поручила је Карић.

Посебну пажњу посветила је разноликости и традицији Сарајева.

‘- Не признајем, нити подржавам поделе, наша и моја мисија је да ујединимо и да стварамо нове вредности. У срцу нашег града већ вековима егзистирају џамије, синагоге, католичке и православне цркве. Поштовање верских и других традиција је дубоко укорењено у бићу нашег човека. Верујем да опет долази време просперитета нашег града, помозите ми у томе – замолила је Карић.

МАРКО КОВАЧЕВИЋ

FOTO: Printscreen

Избор Марка Ковачевића као најмлађег градоначелника у послератној историји Никшића, означио је крај ере неприкосновене власти Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића у овом другом по величини црногорском граду.

Губитак Никшића је за Ђукановић био тешак ударац, поготово након изгубљених парламентарних избора у августу прошле године, чиме је окончана 30-тогодишња владавина ДПС у Црној Гори.

– Мој велики сународник и један од најбољих наших политичара Светозар Милетић, борећи се за права наших народа у аустроугарској монархији, непрестано је понављао – Ја сам Србин, али и грађанин. Што је значило да сва права која припадају свим грађанима, припадају и њему и његовим сународницима. Ова реченица за сваки народ, за сваку заједницу која овде постоји треба да буде посебно назначена, нарочито што грађанин треба да буде означен као носилац суверенитета. Због тога нам је потребно сагласје у свему – казао је Ковачевић, нагласивши да је дошло ново време.

– Ми нећемо скраћивати, већ отварати простор. Ми ћемо јачати грађанина Никшића и на тај начин суверенитет Црне Горе, да помогнемо једни другима и оном најближем до себе иако не мислимо исто – додао је.

ТОМИСЛАВ ТОМАШЕВИЋ

FOTO: Printscreen

Након смрти неприкосновеног градоначелника Загреба, Милана Бандића, који је суверено владао хрватском престоницом готово 20 година, са кратким прекидима, као бомба је одјекнула вест да је на мајским изборима градоначелничку фотељу освојио млади Томислав Томашевић, испред зелено-леве коалиције „Можемо“. Томашевић је убедљиво поразио кандитате власти из ХДЗ и СДП, као и клерикално-националистичког кандидата, Мирослава Шкора, у другом кругу избора.

– Грађани Загреба су рекли „да“ промени, да као град можемо, да можемо зеленије, праведније, транспарентније, боље – рекао је Томашевић.

Он је најавио нови модел управљања градом у којем ће у расподели добара и доношењу политика учествовати грађани.

– Бићу градоначелник свих грађана јер верујем да сви грађани желе боље услове живота у својим квартовима. Загребе, дали сте ми поверење, а ја од вас тражим учествовање – учествовање у доношењу одлука за развој овог града – изјавио је Томашевић.

Београде, ти си на реду.