Прочитај ми чланак

Да ли ће Мило пасти: Опозиција на изборима у две јаке колоне

0

Део црногорске опозиције укрупнио је своје редове јучерашњим договором склапања великог савеза, док ће наспрам њих, као још једна противтежа председнику Милу Ђукановићу, стајати други опозициони блок окупљен око Алексе Бечића.

Професор Машинског факултета Здравко Кривокапић проглашем је носиоцем листе савеза у коме се налази Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Народни покрет, Права Црна Гора и нестраначке личности.

Foto: Printscreen TV Prva

Ова широка коалиција договорена је у петак увече, иако су прве информације указивале да би одлука о заједничком наступу на изборима 30. августа могла да се донесе преко викенда, то се није десило.

Кривокапић се у црногорској јавности појавио недавно као један од оснивача НВО “Не дамо Црну Гору” која се сматра блиском Митрополији црногорско-приморској, а која је у кратком року организовала низ јавних трибина, на којима су учествовали епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, ректор Богословије на Цетињу Гојко Перовић… Радни назив ове коалиције је “Сви заједно!”

На другом месту ове листе очекује се да ће бити лидер Нове Андрија Мандић, на трећем Милан Кнежевић, лидер ДНП. Позиција четири резервисана је за жену, према договору лидера партија који је раније постигнут са женском политичком мрежом, док ће се на петој позицији наћи лидер ПЗП Небојша Медојевић. Седма позиција намењена је председнику Праве Црне Горе Марку Милачићу.

Блок око Бечића
Други велики опозициони блок који је отворено стао против власти Мила Ђукановића чине Демократска Црна Гора, Демос, ПИР, Нова левица и Друштво за истраживање политике. Они су припремили заједничку листу чији ће носилац бити лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић.

“Алекса Бечић биће носилац изборне листе на којој се налази 82 одсто високошколаца, од чега девет доктора, шест магистара, као и преко 50 одсто нових особа”, саопштено је из Демократа.

Из те партије су рекли да је на изборној листи више од 40 одсто младих људи.

“Међу новим особама су и истакнуте личности попут Невенке Ћировић, Владимира Павићевића и Раденка Лацмановића”, каже се у саопштењу.

Други на овој листи је Миодраг Лекић (Демос), а за њим следе Зденка Поповић, Драган Краповић, Борис Богдановић, Момо Копривица, Стеван Катић…

ДПС чека крај рока
Од осталих опозиционих партија које излазе самостално, након Социјалдемократске партије (СДП) која је већ предала изборну листу, то би требало да у понедељак уради “Црно на бијело”, чији је центар Грађански покрет УРА.

Председник државе и лидер ДПС Мило Ђукановић најавио је да ће његова партија предати листу вероватно 4. августа, када је и крајњи рок за предају изборних листа.

Међутим, будвански ДПС је јуче са коалиционим партнерима предао изборну листу за изборе у том граду, на чијем је челу актуелни председник Општине Будва Никола Дивановић.

Кључ је у подршци Амфилохија
О шансама два велика опозициона блока на предстојећим изборима за Нова.рс говорила је уредница политичке рубрике у Вијестима Мила Радуловић.

“Савез око Алексе Бечића није толико јак као савез који је истакао Кривокапића као првог на својој листи. Процене су такве да ће резултат и једних и других зависити од тога иза које ће опције стати СПЦ и која од њих буде имала подршку митрополита Амфилохија, она ће свакако имати веће шансе за успех на изборима. Све остало би било у домену нагађања”, истиче Радуловићева.

Она каже да и једна и друга опозициона опција уживају подршку митрополита.

“Познат је јак утицај СПЦ у Црној Гори, а посебно Амфилохија. Укрупњавање политичке сцене је јако добро и то народу одговара”, закључује наша саговорница.

Вукадиновић: ДПС осваја само 36 одсто
У Црној Гори би на изборима 30. августа могло доћи до промене власти, уколико опозиција не направи неки крупан гаф и ако председник Црне Горе и лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић у последњи час из рукава не извади неку чудесну карту, оценио је истраживачки тим Нове српске политичке мисли под руководством Ђорђа Вукадиновића, пишу подгоричке Вијести.

Из Нове мисли објашњавају да је истраживање спроведено телефонски од 21. до 29. јула на репрезентативном узорку од 1.064 пунолетна грађанина Црне Горе. Истраживање је рађено за потребе бизнисмена Душка Кнежевића који се налази у Лондону, а државни органи Црне Горе га терете за више кривичних дела.

Према резултатима, 58,2 одсто грађана сматра да прилике у Црној Гори иду у лошем смеру, а само 23,9 одсто верује да иду у добром. За ДПС би гласало 35,9 одсто анкетираних, а два најјача опозициона покрета су практично изједначена – Демократска Црна Гора на челу са Бечићем би имала 17,5 одсто, Лекићев Демократски фронт 17,2 одсто, УРА 6,1. Две странке које ће на изборе са Демократским фронтом имају 4,5 одсто (СНП) и 3,8 одсто (Права Црна Гора).