Прочитај ми чланак

Да је Србија као Норвешка не бисмо били у ЕУ

0

dacic ministar Norveskix426

Министар спољних послова Ивица Дачић и шеф норвешке дипломатије Берге Бренде оценили су да, и поред већ добрих односа, у наредом периоду треба јачати сарадњу. Двојица министара разговарала су и о председавању Србије ОЕБС-у у наредној години, односима у региону, европским интеграцијама Србије, нормализацији односа с Приштином, као и о ситуацији у Украјини.

„Волео бих да је Србија као Норвешка и да не мора да буде чланица ЕУ, али нажалост Србија нема такву привилегију“, рекао је Дачић и додао да је чланство у Унији опредељење Србије.

Бренде је рекао да се „радује“ председавању Србије ОЕБС-ом, али истовремено и указао да је то велика одговорност.

„Подржавамо и пут Србије ка ЕУ и тај пут ће унапредити економски раст земље и донети позитивне реформе“, казао је он.

Дачић је оценио да је спољнотрговинска размена између две земље реалтивно ниска и да је треба јачати, као и да треба ширити сарадњу у областима у којима она већ постоји, попут економије, полицијске сарадње или одбране. Двојица министара најавили су и интензивирање контаката званичника две земље на различитим нивоима у наредном периоду.

Норвешки министар најавио је да ће Норвешка помоћи Србији с додатна два милиона евра, поред претходно издвојених 3,3 милиона, како би помогла српску економију, којој је потребан подстицај после тешких поплава.

„Наша обавеза је да у тешким тренуцима помогнемо. Зато ћемо донирати два милиона евра како бисмо подржали економију и помогли најугроженијима, јер је српској економији потребан подстицај“, рекао је Бренде.

Дачић је захвалио Норвешкој на дугогодишњој помоћи Србији, као и за помоћ коју је издвојила током последњих поплава.

(Бета, фото: Танјуг)