Прочитај ми чланак

ЦВЈЕТИН: Ево од чега зависи да ли ће и када ЦГ повући признање Косова

0

Политиколог Цвијетин Миливојевић оценио је данас да ће на релацији измедју Србије и Црне Горе, под претпоставком да је победила црногорска опозиција, доћи до отпољавања односа, који су дошли у опасност да буду непријатељски.

Такодје, Милиовојевић је, за агенецију Бета, рекао да црногорски парламентарни и локлани избори одржани у неколико општина указују српској опозцији да на изборе не треба да излази вештачки у једној колони, већ је неопходно наћи „праву меру“ и то учинити у две, три колоне.
Он је подсетио да је носилац листе За будућност Црне Горе Здравко Кривокапић поменуо синоћ да би се формирала прелазна, експретска влада орочена, вероватно на две године, што је с унутрашње политичке позиције мудар потез.

PRINTSCREEN

„Ако то буде прелазна влада не очекујем спектакуларне разултат. Ту мислим на повлачење признања Косова као независног, што је најважније питање за Србију, али могу да зауставе оно што је Црна Гора беспоштедно радила лобирање за чланство Косова у медјународним организацијама“, рекао је Милиовојевић.

Како је навео, црногорска власт је не само гласала за пријем Косова у УНЕСКО, већ је за то и лобирала.

„То је било забијање ножа у ледја Србији. Не кажем као братској земљи, не користим те прејаке емотивне тонове, него као партнерској земљи“, нагласио је Миливојевић.
Он је рекао и да очекује заустављања те „антисрпске реторике у официјелној Подгорици против Срба у Црној Гори као градјана Црне Горе али и против државе Србије“.

„Те две ствари прелазна влада може да уради, то би довело до отпољвањем односа. Сад имамо једну врсту односа који улазе у опасност да буду непријатељски“, упозорио је Миливојевић.

На питање шта опозиција у Србији може да научи из црногорских избора, Миливојевић је подсетио да је овде опозиције неколико пута мењала власт док се то у Црног Гори десило први пут за 32 године колико је Дјукановић на власти, јер се „устоличио пре избора на место председника владе“ после Жуте граде и антибирократске револуције.

„Опозиција је успела да пошаље поруку да држава није Мило Дјукановић и да државност, независност, Црне Горе не зависи од тога хоће ли он бити на власти. Независност је реалност и нико је не доводи у питање“, рекао је Миливојевић

Он је навео да је Дјукановић „узурпирао ту причу по систему ‘ако паднем ја неће бити Црне Горе прогутаће је велика Србија'“ и додао: „Градјани су јасним порукама (опозиције) ослободјени тог страха па су и ранији гласачи ДПС гласали за промене“.

„Имали смо у Црној Гори три врло јасне и разумне коалиције у опозицији, три такозвана блока. И раније сам говорио овдашњо опозицији да не треба ићи вештачки у једну колону“, рекао је Милиовојевић наводећи пример из Црне Горе где наступио и национални опозоциони блок, градјански и онај у центру.

Како је навео, то је „заправо та мера ствари, две то три колоне“, што треба и опозиција у Србији да направи.

На питање о потреби да се направи неко договор у опозицији о ненападању, он је рекао да се добар део опозиције дражао договора, упркрос могућности да остане без финанасирања, и бокотовао изборе.

„Само због тога је доведена у питање на неки начин легитимност али и легалност недавних избора“, нагласио је Миливојевић.