Прочитај ми чланак

Цвијан 2013. поднео кривичну пријаву против Вучића

0

Члан Председништва СНС, Владимир Цвијан, поднео је у децембру 2013. године, кривичну пријаву против лидера СНС Александра Вучића због, како је тврдио, покушаја физичког напада и вређања на седници Председништва СНС.

Цвијан је тада изјавио да је Вучић покушао физички да га нападне и да га је вређао.

– Ово је прилика да видимо српско правосуђе на делу – рекао је Цвијан медијима.

Пријаву је поднео Првом основном тужилаштву у Београду.

Цвијан је након тога послао писмо на адресе 13 амбасада у Београду, у којем упозорава да је у Србији у току повратак деведесетих.

– Користим прилику да вам честитам предстојеће празнике и пожелим много успеха у даљем раду, као и заједничку сарадњу. Обавештавам вас и о нашој забринутости за стање људских права у Србији, нарочито с обзиром на огромне притиске које трпи опозиција, као и сви остали који мисле другачије од актуелног режима – написао је Цвијан и додао:

– Према нашем мишљењу, на сцени је повратак деведесетих година прошлог века, о чему смо спремни да вас обавестимо и разговарамо о плановима за даљу акцију, кад ви будете имали времена.

Писмо је прослеђено амбасадама САД, Руске Федерације, Велике Британије, Француске, Аустрије, Швајцарске, Италије, Немачке, Израела, Чешке, Словачке, Азербејџана и шефу Делегације ЕУ у Србији.

Како су ових дана писали поједини медији, ослањајући се на открића хрватског новинара Домагоја Маргетића, Владимир Цвијан добио је 2013. године интерне документе правног тима белгијског Делхаизеа, у којем се описују сумњиви токови готовине у процесу куповине Делта Маxија. Коме је у готовини исплаћено невероватних 300 милиона евра провизије?

Где је завршило 1,8 милијарди евра готовине у операцији Делхаизе-Делта Маxи? Кад је Цвијан о овоме тражио одговоре Александра Вучића, Вучић га је физички напао на седници председништва СНС-а и претио му.