Прочитај ми чланак

ЦВЕТА ФАШИЗАМ: „За дом спремни свети поздрав, штитити га законом“

0
Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Сплит — У Сплиту је обележена 25. годишњица Хрватских одбрамбених снага на којој су присуствовали генерали Жељко Гласновић и Миле Дедаковић.

Говор је одржао и ратни заповеник Марко Скејо, који се заложио за то да се поздрав “За дом спремни“ законски заштити.

 
 

На скупу је такође призвано и сећање на режим Анте Павелића и Независну државу Хрватску, успостављену на исти дан када и ХОС слави своју годишњицу постојања, преноси Индеx.хр.

“Хвала што сте дошли да се поклоните жртви 46 хрватских мученика, витезова, што су дали животе за слободу и Независну државу Хрватску. Напокон је дошао и наш заменик министра Иван Вукић, ратни заповедник 142. бригаде. Наш човек који је с нама био раме уз раме и у рату и у миру. С тугом и поносом сећамо се наше браће и свих Хрвата који су положили животе на олтар домовине. Хрвати су вековима сањали и борили се за своју слободу, многи су изгубили животе у борби за хрватску независност“, рекао је пуковник Скејо.

Након тога, генерал Скејо осврнуо се на поздрав “За дом спремни“.

“Тај поздрав под којим су погинули најбољи хрватски синови, чист је као суза, то је један од најлепших поздрава хрватске војске и хрватског народа. Поздрав мора да буде уграђен у нов закон о хрватским бранитељима како би се једном за сва времена зауставила расправа о овом светом хрватском поздраву“, рекао је он.

 

Индех.хр