Прочитај ми чланак

ЦРТА: Арена није једино збирно место за гласаче

0

Програмски директор Црте Раша Недељков изјавио је да су посматрачи утврдили да "Арена није једино збирно место за гласаче".

Према његовим речима, посматрачи Црте су на укупно 1000 бирачких места у Србији.

„У односу на посматрање до овог тренутка, највећу забринутост изазива велики број забележених случајева систематичног и организованог довођења бирача на гласање у Београд из других места у Србији и из других земаља. На више пунктова у Београду примећено је концентрисање аутобуса, комбија и обичних возила, чији путници се даље развозе на бирачка места у разним деловима града. Наши посматрачи су овакве пунктове идентификовали на више локација у граду. На Новом Београду смо утврдили да је збирно место за гласаче из БиХ, углавном из РС, било око Арене, међутим, то није једино место“, каже он.

Идентификовали су, додаје, да је „доста возила са регистрацијама из РС било у близини и околини ТЦ Змај у Земуну, као и код Кванташке пијаце“.

„На Палилули су уочили сличну врсту логистичког центра у вези са довођењем бирача са КиМ, такође на Звездари и Вождовцу“, каже.

Што се тиче напада на посматрача Црте у Оџацима, рекао је да „поздрављају хитру реакцију МУП и оштру осуду која је дошла из РИК“.

„Имамо нове случајеве у којима с епојединачно онемогућавају Цртини посматрачи да нормално и професионално раде свој посао, на сву срећу не на овакав екстреман начин. Ми смо укупно неких двадесетак ситуација имали да наши посматрачи не могу да обављају свој посао. У Жабљу два инцидента где су претњом физичког обрачуна наши посматрачи застрашени и охрабрени да напусте место посматрања, у оба случаја бирачки одбор није реаговао“, каже он.

Истакао је и „значајан број бирачких места на којима је евидентирано присуство неовлашћених лица која често утичу на то да се посматрачима не омогући посматрање“.

„Испред бирачког места у Дољевцу је нашем посматрачу прећео физички и, пратећи протокол, он се повукао“, каже.

Додао је да постоје и сумње на корупцију.

„У Малом Иђошу, јасна сумња на куповину гласова. И у Вршцу где смо имали организовано довођење бирача, што само по себи као такво није толико проблематично, свака странка има право на то, али било је јасно да су се давале јасне инструкције за кога се гласа и након тога новац, то је кривично дело, обавестили смо надлежне“, каже Недељков.