Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА: „Он је довео Мила на власт – он ће га и срушити“

0

Објављено како је “краљ алуминијума” подржавао осамостаљење Црне Горе. Руски олигарх је 2016. наводно помагао “проруској” опозицији у Подгорици.

После 12 година руска јавност је сазнала како је „краљ алуминијума“, милијардер Олег Дерипаска, помагао Милу Ђукановићу и његовим истомишљеницима да 2006. осамостале Црну Гору и одвоје је од Србије. О овој љубави из интереса, а затим и великој мржњи Дерипаске и Ђукановића, уочи Нове године писао је недељник “Тајм”, а његов текст пренели су сви водећи руски портали.

Мило Ђукановић Олег Дерипаска

Из текста се може видети и да се Дерипаска окренуо против Мила када се осетио превареним у Подгорици па је тада заједно са још једним олигархом помагао проруској опозицији на парламентарним изборима у Црној Гори 2016.године. Наиме, у време припрема осамостаљивања Подгорице од Београда, Олег Дерипаска је 2006. године подржавао тадашњи црногорски врх. Када је престала љубав са са црногорском државом, Дерипаска је окренуо кормило. Уз помоћ Пола Манафорта, бившег руководиоца предизборног штаба Доналда Трампа, Дерипаска је 2016. покушао да пружи лобистичку подршку црногорској опозицији која се представљала као проруска.

“Тајм” тврди да је Дерипаска у рату против Ђукановића користио услуге и бившег руског војног обавештајца и помоћника војног аташеа у САД Виктора Бојаркина. На крају су Дерипаска и Бојаркин завршили на америчкој црној листи.

Бојаркин је казао и да је Манафорта упознао 2006, када га је ангажовао Дерипаска да помогне партији Ђукановића која је радила на одвајању Црне Горе од Србије. Дерипаска је 2005. инвестирао у Црну Гору и купио је велики Комбинат алуминијума који је производио половину црногорског извоза. У нади да ће љубав бити вечна, а бизнис цветати Дерипаска је подржао осамостаљивање Црне Горе.

 

У то време је са Дерипаском највише контактирао Милан Роћен који је једно време био амбасадор заједничке државе Србије и Црне Горе, а пред организацију референдума је напустио ту функцију и вратио се у Подгорицу. Роћен је затим био министар спољних послова Црне Горе.

Сад је јасније зашто се Мило Ђукановић жалио да му је добре односе са Москвом покварио управо Олег Дерипаска.

Пол Манафорт је сарађивао са Дерипаском око референдума који би омогућио Црној Гори не само да се осамостали него и да постане чланица ЕУ. У тексту се цитира и црногорски чиновник који је изјавио да су Дерипаскини људи “били добар тим и они су помогли да добијемо подршку од Русије, а такође и на Западу”.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!